Таке доручення дав міський голова Сергій Моргунов під час наради з керівниками громадських організацій ліквідаторів аварії на ЧАЕС з приводу планування відзначення у Вінниці 30-ї річниці трагедії на атомній станції. Окрім того, під час зустрічі піднімалося питання виділення земельних ділянок «чорнобильцям», створення у місті експозиції, присвяченій ліквідації катастрофи, та встановлення меморіальної дошки на площі Героїв Чорнобиля.

9 лютого Сергій Моргунов зустрівся з представниками громадський організацій, які опікуються проблемами «чорнобильців» у місті. Під час наради ліквідатори піднімали ряд важливих для них питань. Зокрема, фінансування пільгових рецептів на ліки. Нагадаємо, що минулого року державою було наполовину «врізано» фінансування компенсації вартості ліків для «чорнобильців». Тому міська влада взяла на себе часткове фінансування і виділила з бюджету міста півмільйона гривень

Однак, за словами директора департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Лариси Попової, ситуація в цьому році не покращилася – з обласного бюджету на придбання ліків вінницьким «чорнобильцям» передбачено 475,3 тис. грн. Цих коштів вистачить лише на півроку. Тому під час зустрічі з міським головою ліквідатори звернулися з проханням продовжити фінансування по оплаті пільгових рецептів на медикаменти. Сергій Моргунов зазначив, що півмільйона гривень є значною сумою для бюджету, але забезпечення «чорнобильців», які з віком мають ще більше хвороб, якісними ліками є дуже важливим. Тому в цьому році знову з бюджету міста буде виділено 500 тис. грн на компенсацію пільгових рецептів. Окрім того, міським бюджетом на 2016 рік передбачено одноразову матеріальну допомогу вдовам у розмірі 50% від мінімальної зарплати (це майже 600 грн). Також раз на десять років ліквідатори аварії на ЧАЕС та їх вдови мають право на ремонт житла за рахунок коштів міського бюджету. Відповідно до їх заяв щороку у міському кошторисі на це закладаються відповідні кошти.

В цьому році з міського бюджету знову буде виділено кошти на ліки чорнобильцям

Також «чорнобильці» підняли питання щодо забезпечення земельними ділянками. На це Сергій Моргунов відповів, що, нажаль, вільних земельних ділянок на території міста немає. 98% території, яка була приєднана до міста за рахунок земель навколишніх сільських рад, мають власників. Це, як правило, паї, роздані селянам райрадами. На сьогоднішній день, розглядаються варіанти виділення земельних ділянок у селах навколо Вінниці, з якими є попередні домовленості. Однак, міський голова зазначив, що 75% наділів будуть виділятися учасникам АТО, а 25% – усім іншими пільговим категоріям населення: багатодітними сім’ями, «чорнобильцями», інвалідами та ін. В той же час громадські організації мають визначити перелік першочергових кандидатів на земельні ділянки.

До роковин Чорнобильської катастрофи було також запропоновано встановлення двох меморіальних дошок – по вулиці М.Ващука (колишня Квятека) та на площі Героїв Чорнобиля. Ця ініціатива була підтримана і спільно з «чорнобильцями» в подальшому напрацьовуватиметься вигляд дошок. Також у одному з музеїв Вінниці заплановано створити експозицію, присвячену ліквідації катастрофи.

Окрім того, за пропозицією громадських організацій до визначної дати буде впорядковано територію навколо пам’ятка жертвам Чорнобильської катастрофи, який розташований навпроти Центрального автовокзалу. Тут заасфальтують підходи до пішохідних доріжок та зроблять ще одну доріжку для зручності відвідувачів.

Відповідно до розпорядження міського голови створено оргкомітет по підготовці до відзначення у Вінниці 30-ї річниці катастрофи на Чорнобильській атомній станції. Він займатиметься підготовкою заходів та оперативним вирішенням всіх питань, які піднімали під час наради «чорнобильці». Головою оргкомітету призначено заступника міського голови Андрія Реву.



Переглядів: 2621
Поширень: 0