18 лютого Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект про внесення змін до додатків №3 та №7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг (№4024 від 04.02.2016).

Законопроектом, зокрема, пропонується передбачити з державного бюджету місцевим бюджетам субвенцію на надання пільг і на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян в обсязі 1,92 млрд. грн.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман привітав ухвалення цього закону і зазначив, що це дозволить терміново врегулювати питання компенсацій за пільговий проїзд для окремих категорій громадян, що виникло після ухвалення Державного бюджету на 2016 рік.

За його словами, внесений Урядом пакет законів, який супроводжував проект Бюджету на 2016 рік, перекладав забезпечення компенсування пільг на безоплатний проїзд на місцеві бюджети. «Там був елемент перекладання з державного бюджету - але ж це державна пільга - на місцеві бюджети, що було категорично неприпустимо», - зауважив він.

Український Парламент викреслив запропоноване Урядом положення, але питання щодо компенсування пільг на безоплатний проїзд залишилося не врегульоване. «Зобов'язання держави врегулювати це питання. Не просто відмінити пільгу, а запропонувати той механізм, який дозволить захистити тих, хто потребує цього захисту, і врегулювати питання щодо фінансування цих пільг», - зазначив Володимир Гройсман.

Керівник Парламенту зауважив, що профільний Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Міністерство соціальної політики України спільно з народними депутатами України мають напрацювали професійний вихід з ситуації щодо компенсування пільг на безоплатний проїзд.

У зв'язку з цим Голова Парламенту дав вказівку Апарату Верховної Ради сформувати відповідне протокольне доручення для ухвалення спільних варіантів врегулювання ситуації, що склалася, щодо компенсування пільг на безоплатний проїзд.

«Для цього не потрібно приймати закони - потрібно прийняти правильно систему, і ухвалити її рішенням Кабінету Міністрів України. Вся законодавча база у нас для цього є», - підкреслив Володимир Гройсман.



Переглядів: 2993
Поширень: 0