В цьому році вінницька мерія розпочинає здійснювати муніципальне замовлення на підготовку лікарів загальної практики сімейної медицини. За попередніми планами щороку вінницькі Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) будуть брати на проходження інтернатури 15 випускників Вінницького національного медуніверситету ім. М. Пирогова з подальшим їх працевлаштуванням.

Суть муніципального замовлення полягає у тому, що студенти медичного університету, які якісно вчились, після закінчення лікувального факультету можуть проходити інтернатуру у міських Центрах первинної медичко-санітарної допомоги. А згодом – залишатись працювати у цих медичних закладах не менше трьох років.

Вінницька мерія замовлятиме підготовку сімейних лікарів у медичному університеті«У нас є домовленість з керівництвом медичного університету щодо підготовки кадрів в тій кількості, яка необхідна для наших закладів охорони здоров’я. В тому числі і лікарів загальної практики сімейної медицини. Тому ми оптимістично дивимось в майбутнє з точки зору забезпечення якісними фахівцями. Ми сьогодні відкриваємо можливість працювати у Вінниці талановитим студентам, відмінникам. З тим, що вони, обираючи фах, мали гарантоване місце і працювали в наших лікарях», - сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

У 2011 році, коли Вінницька область потрапила в перелік областей для впровадження медичної реформи, Вінниця мала 56 сертифікованих лікарів загальної практики сімейної медицини з 244 необхідних. Для задоволення потреби у кваліфікованих кадрах в новостворених Центрів первинної медико-санітарної допомоги, які прийшли на заміну поліклінікам, Вінницька міська рада мусила швидко організовувати перепідготовку працюючих лікарів. У такій непростій ситуації свої плечі підставив Вінницький національний медичний університет ім.М.Пирогова та його ректор доктор медичних наук Василь Мороз.

«За чотири роки ми дуже динамічними темпами розвивали первинну ланку. І сьогодні бачимо вже результат. На першому етапі ми майже не мали кадрів лікарів загальної практики сімейної медицини. Тому змушені були вести перепідготовку існуючих терапевтів і педіатрів. На сьогодні перенавчання пройшли усі, хто міг змінити свій фах на сімейного лікаря. Разом з Вінницька мерія замовлятиме підготовку сімейних лікарів у медичному університетітим, життя не стоїть на місці. Хтось пішов у декрет, хтось поїхав з міста, ми створюємо нові амбулаторії. Тому у нас залишається потреба у кваліфікованих лікарях загальної практичний сімейної медицини», - розповідає заступник міського голови Андрій Рева.

У сімейних лікарів, які розпочнуть свій трудовий шлях з інтернатури в ЦПМСД і пропрацюють у них не менше трьох років, є можливість подальшого розвитку за іншим фахом. Андрій Рева розповів, що в подальшому для таких лікарів загальної практики мерія передбачає перенавчання. «Якщо молоді спеціалісти йдуть до нас сімейними лікарями, ми запитуємо: ким ви хочете бути, яка ваша кінцева мета?! Розуміючи їхні побажання, ми можемо пропонувати наступний механізм. Якщо з часом у наших міських лікарнях утворюється відповідна вакансія, ми не беремо готового спеціаліста, а пропонуємо сімейним лікарям, які виявили бажання працювати по такій спеціальності, пройти загальний конкурс. Кращі будуть відібрані для перенавчання за кошти міського бюджету на ту вакантну посаду, яка утворилась. Після цього вони повертаються і йдуть працювати, вже маючи досвід роботи сімейного лікаря та отримавши ще один фах. Таким чином ми пропонуємо кар’єрне зростання», - розповів заступник міського голови Андрій Рева.



Переглядів: 2838
Поширень: 0