Вже тиждень останній відвідує райони області, щоб пересвідчитися у виконанні заходів з реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, розвитку малого та середнього бізнесу та ефективності роботи Дозвільного центру. Оскільки питання є досить актуальним, то в зустрічі взяли участь представники «Асоціації фермерів Вінниччини» та Вінницького центру підприємництва.

Як зазначив перший заступник Голови Держкомпідприємництва, діалог з головою облдержадміністрації дасть можливість виявити та подолати коло основних проблем з якими дуже часто зіштовхуються обласні підприємці.

Андрій Гота, Володимир Гройсман, Григорій Заболотний, Олександр ДомбровськийГолова облдержадміністрації в ході зустрічі звернув увагу на те, що постійно виникає питання законності при здійсненні численних перевірок суб’єктів підприємницької діяльності. Також він зазначив, що з початку 2009 року прийнято понад 70 постанов, що регулюють і дерегулюють діяльність бізнесу в різних сферах. А на території Вінницької області діють 64 інтегровані перевірки.

«Це типові проблеми для будь-якого району, для будь-якої області. В державі приймаються рішення більше політичні ніж практичні. Повноважень облдержадміністрації чи обласної Ради зачасту просто недостатньо. – зазначив Олександр Домбровський. - Ми є заручниками нормативних актів, які приймаються у столиці. Будь-які наші спроби спростити численні процедури та перевірки для обласних підприємців завершуються «глухим кутом» та заведенням нових кримінальних справ».

За його словами існують ще дві принципові позиції актуальні для сфери бізнесу, з виконанням яких виникають суттєві проблеми. Перша, яка напряму впливає на експорт – це неповернення ПДВ, і друга –належне та справедливе кредитування, і повернення коштів по депозитам.

За словами Андрія Готи не завжди діє об\'єктивно й спроба затвердити перелік документів, які видаються виключно в дозвільних центрах (у так званих єдиних вікнах).
«З одного боку, це дійсно спростило життя підприємцям, яким доводилося вибирати — або збирати довідки та інші папери в різних держорганах, або звертатися до дозвільних центрів. Але з іншого в державі має існувати суворо визначений перелік дозвільних документів, щоб до нього постійно не додавалися нові й нові довідки, та й в таких офісах, особливо у районах, зачасту працює лише одна людина. А це серйозно впливає на темпи та якість роботи» - підкреслив перший заступник Голови Держкомпідприємництва. В цьому контексті він відзначив успішну роботу дозвільного офісу у Немирові, де представник інстанції надав послуги 726 суб’єктам підприємницької діяльності і забезпечив повний комплекс супровідних документів. Схожа ситуація і з мораторієм на проведення перевірок підприємств різними інстанціями введеним до 31 грудня 2010 року. Нерідко держоргани керуються підзаконними нормативами і тлумачать їх по-своєму.

Як відмітив голова облдержадміністрації - всі ці питання стосуються і фермерського господарства. «Тут знаходяться фермери з якими ми постійно спілкуємося, щоб визначити коло проблем і надати посильну допомогу. І ми всі розуміємо, що за умов, коли держава належно б профінансувала фермерські господарства, дала їм оборотні кошти, тобто те, чого не може зробити область, тоді б ми мали високотехнологічне, розвинуте господарювання. Яке, у свою чергу забезпечило і підтримало українську економіку» - зауважив Олександр Домбровський.

Що стосується спрощення процедур по реєстрації то облдержадміністрацією і головним управлінням економіки створено групу супроводження великих інвестиційних проектів.
За словами Андрія Готи вкрай приємно відмітити активну роботу обласної влади у започаткуванні, реалізації нових проектів на Вінниччині, бажання пошуку потужних інвесторів. Заступник Голови Держкомпідприємництва нагадав, що в умовах реалізації стратегічно важливих інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна» у складі Держкомпідприємництва вже діє Департамент реалізації стратегічно важливих інвестиційних проектів, який може підтримати та допомогти Вінниччині у реалізації ряду перспективних задумів і надати потенційним інвесторам комплексну безоплатну допомогу під час їх оформлення та реалізації, а область зі своєї сторони допоможе Департаменту виконати свої основні завдання. А саме формувати та реалізовувати державну регуляторну політику з питань реалізації стратегічно важливих інвестиційних проектів; забезпечити оптимізацію процесу сприяння реалізації цих проектів; сформувати єдину базу даних стратегічно важливих інвестиційних проектів регіонів відповідно до стратегічних пріоритетів цих регіонів та України в цілому і допомогти у розробці пропозицій щодо вдосконалення механізму державного регулювання.

Зі своєї сторони голова облдержадміністрації запропонував високопосадовцю запровадити цікаве нововведення. «Спробуйте ввести на рівні держави серед підприємств поняття «золотого» платника податків. За умов, якщо підприємство не лише не втрачає, а й нарощує кількість робочих місць, збільшує фонд заробітної платні, підвищує надходження інтегрованих податків – тоді жодна перевіряюча структура немає можливості завадити його роботі» - підкреслив Олександр Домбровський.


Переглядів: 3169
Поширень: 0