На розгляд позачергової 20 сесії обласної Ради 7 скликання було винесено 16 питань. У ході обговорення, враховуючи всі зміни та пропозиції від депутатів, до розгляду було затверджено 13 питань.

За пропозицією депутата Андрія Ковальова, голови постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження, було внесено питання про критичну ситуацію з питною водою у м. Вінниці. Тож депутати заслухали інформацію начальника комунального підприємства "Вінницяоблводоканал" Олександра Чернятинського, начальника лабораторії цього підприємства та начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області.

На сесії облради обговорювали проблему якості питної води у Вінниці та земельний ринок на Вінниччині

Депутати Вінницької облради більше години обговорювали проблему якості питної води через сезонне забруднення джерела її забору - Південного Бугу. Згадали й аналогічну ситуацію в минулому році та відсутність в області земснаряду для очищення дна річки.

Перший заступник голови ОДА, голова обласної комісії з питань надзвичайних ситуацій Андрій Гижко з цього приводу надав такий коментар: «В обласному бюджеті передбачено 3 млн. грн. на придбання земснаряду. Розпорядником цих коштів визначено КО «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву». Ми плануємо очистити не лише Південний Буг, але й великі та малі річки, які є на території Вінницької області . Вже визначені технічні параметри земснаряду, зокрема його потужність та оголошено тендер на придбання».

На сесії облради обговорювали проблему якості питної води у Вінниці та земельний ринок на Вінниччині

Долучившись до обговорення, голова облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив:

«Це питання з роками тільки загострюється – вздовж Південного Бугу тільки у м. Вінниці за останні роки побудовано багато житлових будинків, як багатоквартирних,так і приватних. Я вже не говорю про порушення у веденні аграрного бізнесу та розорювання прибережної смуги. Проблема є надзвичайно серйозною. Тож я переконаний в необхідності розробки комплексної та якісної багаторічної програми, пов’язаної із очисткою та утриманням водозабору з Південного Бугу. Це не можна зробити за один рік, програму необхідно розробляти на 10 років, тож ми працюємо над цим. Створено робочу групу на чолі із заступником голови ОДА Василем Броварником,проходить реструктуризація роботи обласної екологічної інспекції – нам треба повністю перезавантажити усю цю систему»,- підсумував Валерій Коровій.

На сесії облради обговорювали проблему якості питної води у Вінниці та земельний ринок на Вінниччині

Серед базових питань порядку денного сесії значна увага була приділена обговоренню ключових аспектів земельного ринку.

Голова облдержадміністрації зазначив, що на сьогодні аграрний бізнес став локомотивом економічного зростання та має кардинальні структурні зміни. Очільник області також зупинився на необхідності вдосконалення чинного законодавства, адже саме на 2017 – 2018 рр. припадає левова частка переукладання договорів оренди землі, які супроводжуються відповідними наслідками укладання договорів емфітевзису: «Виникає ситуація, коли у реєстрі буде зафіксовано дані власника паю, але право розпоряджатися цією ділянкою належатиме іншій особі». Крім цього, зазначалося про незахищеність невеликих фермерських господарств, незаконний розподіл земель сільських та селищних рад, спекулювання на почуттях учасників бойових дій та їх залучення до незаконних та невигідних для атовців фінансових операцій із землею.

На сесії облради обговорювали проблему якості питної води у Вінниці та земельний ринок на Вінниччині

Валерій Коровій підкреслив необхідність унормування чинного законодавства без політизації поточного процесу на земельному ринку.



Переглядів: 3401
Поширень: 0