У вітчизняному політикумі початок нинішнього року ознаменувався приголомшливим проривом голови партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка до трійки лідерів виборчого марафону. Дехто з українських політологів та оглядачів навіть охрестив 2010-й «Роком Тігіпка». І мало хто з них встояв перед спокусою власного трактування феномену «13 відсотків голосів», набраних Сергієм Леонідовичем у першому турі виборів президента. Зараз, коли пристрасті вщухли, а сам відомий фінансист і політик зайняв у новому уряді крісло віце-прем\'єра, відповідального за економічні реформи, про ці відсотки довіри згадують рідше. Уважно спостерігаючи за нинішніми діями Сергія Тігіпка, неважко помітити, що ми маємо справу з новим явищем, пов\'язаним з його ім\'ям. Його можна назвати феноменом «дотриманого слова». Тігіпко заявляв, що йде в уряд тільки для того, щоб проводити реформи, про які він говорив виборцям.

Сергій Тігіпко

Невиконання обіцянок довго було хронічною хворобою багатьох державних мужів, що стояли біля керма влади в Україні. Однак ситуація, здається, починає змінюватися.

Про манну небесну

Щойно поширилася звістка про затвердження Кабінетом Міністрів пакету законопроектів, спрямованих на дерегуляцію економіки, як у колах малого та середнього бізнесу всі як один заявили: «Без Тігіпка тут не обійшлося!». Поки облишмо справедливість такого висновку. Згадаймо краще: чого попередні п\'ять років як манни небесної прагнув український бізнес, далекий від олігархічних амбіцій?

Свободи старту. Спроби провести в Україні регуляторну реформу були не раз. Колишній склад Кабміну, який прийшов до влади на хвилі «помаранчевої» революції, обіцяв підприємцям свободу. Проте слова не дотримав. Дозвільні процедури в Україні, як і раніше, залишалися складними, затратними і вимагали багато часу. Процес видачі дозволів регулювали понад 200 нормативних актів, крім актів органів місцевого самоврядування. За даними Міжнародної фінансової корпорації у 2008 році середньостатистичне підприємство витрачало на процедуру оформлення дозволу в середньому 3300 грн і 54 дні, а хабарами для вирішення «дозвільного» питання користувався кожен четвертий підприємець.

Розумного контролю. Тотальні перевірки численних державних організацій з контролю просто не давали бізнесу спокійно працювати і розвиватися. Як свідчить статистика, в країні щороку перевіряли три чверті приватних підприємств. До того ж, в середньому, по 5-6 разів на рік. І затягувалися перевірки до 3 тижнів.

Ліцензійної реформи. У країні підлягає ліцензуванню 84 види послуг та робіт. Фактично - всі види професійної діяльності. Для того щоб отримати ліцензію, бізнесмен повинен подати до держорганів десятки документів і чекати на благословення чиновників тижні, а то й місяці.

Саме про зміну цієї ситуації мріяв малий і середній бізнес, що виявив довіру Сергієві Тігіпку на минулих президентських виборах, підтримавши його програму необхідних реформ «Україна: Проект розвитку». Чи виправдає лідер «Сильної України» надії своїх виборців?

Процес пішов

Для будь-якого політика отримана влада – серйозний іспит перед тими, хто його обрав. Життя невблаганно ставить його перед дилемою: або забути дані людям обіцянки і розчинитися серед чиновних VIP-ів, або дотримати слова і напружено працювати над втіленням своєї програми .

Зважаючи на перші кроки економічного блоку нинішнього уряду, Сергій Леонідович має намір втілити заявлені зміни.

- На жаль, Україна досі стабільно посідала останні позиції у світових рейтингах за умовами ведення підприємницької діяльності та інвестиційного клімату. Часто адміністративні перепони стримують вкладання грошей у країну більше, ніж нерозвинена інфраструктура. Тепер ми починаємо ламати штучні бар\'єри, які гальмують розвиток підприємництва та надходження інвестицій, - заявив сам віце-прем\'єр-міністр.

За його словами, після ухвалення парламентом пропонованих урядом законопроектів в країні буде запроваджено систему електронної реєстрації підприємств. - Це не тільки значно скоротить кількість і зменшить тривалість реєстраційних процедур, а й позитивно вплине на інвестиційний клімат, - зазначив Сергій Тігіпко. - Так, суттєво поменшає махінацій, пов\'язаних із підробкою реєстраційних документів. Крім того, цей механізм сприятиме запобіганню корупції під час реєстрації підприємств, оскільки зникне безпосередній контакт заявника з державним реєстратором.

Не менш важливе для долі вітчизняного бізнесу і скорочення вдвічі кількості органів державного контролю та нагляду - з 78 до 40, передбачене в одному із законопроектів.

- Уже ці перші рішення у сфері дерегулювання повинні продемонструвати українським і зарубіжним бізнес-колам, що ми не робимо гучних заяв, а рішуче беремося за реформування економіки. І це тільки початок цілого комплексу заходів, мета яких - повернення довіри бізнесу і суспільства до влади, - обіцяє Сергій Тігіпко.
Що ж, тепер слово за Верховною Радою. І, здається, вона буде не проти. Хоча ...

Сподобається не всім!

І, насамперед, у чиновницькому середовищі. Це Сергій Леонідович передбачав.
- Основа економіки в Україні - малий і середній бізнес. Почніть допомагати йому - і ви відразу зустрінетеся з необхідністю скоротити армію держчиновників, що сидять у 85 організаціях, які паразитують на контролі кожного кроку підприємців. Я вважаю, Україні досить і 20, але працівникам інших 65 такий крок навряд чи сподобається, - зауважив він, спілкуючись з читачами «Комсомольської правди» в Україні». - Йдемо далі. У країні сьогодні на бізнес тиснуть 90 з гаком різноманітних податків і зборів. Цю цифру можна спокійно зменшити до 40. Але щойно це буде зроблено - доведеться скоротити штат податкової адміністрації. І знову будуть невдоволені.

Ці слова були сказані ним наприкінці січня цього року. Нині Тігіпко і сам - впливовий державний чиновник. Однак впевнено відстоює свою позицію. Зокрема, в стінах Кабміну вже розробляється «радикальний» проект вирішення проблеми з невідшкодуванням ПДВ. Документ буде готовий найближчим часом.

- Без цього ми «ріжемо» свого експортера, який може потягнути за собою всю економіку країни. А за чотири місяці ми маємо намір підготувати новий проект Податкового кодексу, який потрібно ухвалити якомога швидше. Тому що необхідно знижувати податкове навантаження на підприємства, в тому числі - на фонд оплати праці, - заявив віце-прем\'єр.

Які ще зміни обіцяє вітчизняній економіці проект «Реформи Сергія Тігіпка»? Про це ми дізнаємося з часом. Але вже зрозуміло, що він рішуче налаштований втілювати свій проект реформування країни. Підкреслює: головне – пояснювати людям, який ефект ці перетворення матимуть у майбутньому. Сергій Тігіпко не відступається від свого – українці гідні жити в сильній і заможній державі.


Переглядів: 3492
Поширень: 0