Її учасники обговорювали питання удосконалення законодавства України щодо проведення загальних зборів за місцем проживання. Організатором конференції виступила Всеукраїнська асоціація сприяння самоорганізації населення та Вінницька міська рада за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Попередні науково-практичні конференції проходили в Одесі, яка одним з перших міст розпочала розвивати різні форми самоорганізації населення. Останнім часом Вінниця також «не пасе задніх» у цьому питанні і вже має ряд напрацювань в плані сприяння розвитку локальної демократії.

Директор Програми «Посилення впливу громадянського суспільства» Міжнародного фонду «Відродження» Олексій Орловський розповів, що сьогодні працівники багатьох органів місцевого самоврядування всієї України та представники громадських організацій визнають, що саме у Вінниці найбільш активно і динамічно розвиваються органи самоорганізації населення. «Саме на території вашого міста є той досвід (наприклад, діяльність того ж самого «Прозорого офісу»), який сьогодні свідчить про можливість налагодження нормальної співпраці між представниками органів влади та громадськості. Окрім того, ефективно працює Асоціація органів самоорганізації населення, - говорить Олексій Орловський. - Ми вирішили провести конференцію у Вінниці не лише для того, аби проговорити нагальні питання самоорганізації населення, а й також показати те, що сьогодні змогли досягти ваші організації та як працюють ваші органи влади у цьому напрямку».

Фахівці зазначають, що активний розвиток органів самоорганізації населення на території України гальмує відсутність ефективної нормативної бази, яка б регулювала ці питання. На минулій конференції учасники обговорили та підтримали нову редакцію Закону України «Про органи самоорганізації населення». Парламент поки що не ухвалив цей законопроект. Цього разу учасники конференції схвалили проект Закону України «Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання», який розробили експерти Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення.

Заступник голови Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник говорить про те, що протягом певного проміжку часу на питання самоорганізації населення взагалі зверталось дуже мало уваги. Тепер розвиток різних форм локальної демократії набирає нових обертів. Багато мерів усвідомлюють необхідність налагодження якісної роботи органів самоорганізації населення та охоче знайомляться з досвідом своїх колег.

На відкритті науково-практичної конференції побував і Вінницький міський голова Володимир Гройсман. Він наголосив на необхідності розвивати на місцевому рівні різноманітні форми самоорганізації населення та їх участь в управлінні місцевими справами. Мер Вінниці навів приклад, коли громадськість, виконуючи функції громадського контролю за діяльністю органів та посадових осіб місцевої влади, а також за діяльністю комунальних та інших підприємств, допомагає владі підвищувати ефективність надання соціальних послуг населенню. Організатори науково-практичної конференції залишились враженими бажанням вінницької влади глибоко вникнути в суть соціальних проблем та планують виступ Володимира Гройсмана розмістити в мережі Інтернет для того, аби його думки були доступні широкому загалу.


Переглядів: 3140
Поширень: 0