Після детального вивчення головного фінансового документу міста на засіданнях профільних депутатських комісій, народні обранці одноголосно схвалили його у сесійній залі.

Основні принципи, на яких базується бюджет Вінниці на 2010 рік, - це реальність, прозорість та збалансованість усіх показників; забезпечення соціальної спрямованості; досягнення ефективності усіх видатків та впровадження жорсткої фінансової дисципліни в усіх ланках місцевих фінансів.

Головний фінансовий документ Вінниці на 2010 рік сформовано в обсязі 940,3 мільйони гривень. Надходження до міської казни, порівняно із 2009 роком, збільшаться майже на 20 відсотків. Такі показники дозволять підвищити видатки на усі галузі міста. Окрім цього, у цьогорічному бюджеті передбачені кошти на капітальні видатки, тоді як минулого року їх взагалі не було. Зростання дохідної частини бюджету говорить про початок оздоровлення економіки міста.

«Цьогорічний бюджет складний, але ми збалансували усі видатки для того, аби забезпечити потреби усіх галузей, - розповідає міський голова Володимир Гройсман. – Ми розуміємо, що державний бюджет був прийнятий у травні і якихось нових речей щодо формування місцевих бюджетів з боку держави не відбулось. Хоча ми маємо надію, що до 2011 року у Бюджетному кодексі України будуть проведені зміни, і ми зможемо отримати реальний фінансовий інструмент для формування місцевого бюджету, що дозволить нам більш динамічно вирішувати ті завдання, які стоять перед нами».

Доходи

Основним доходним джерелом загального фонду (без врахування офіційних трансфертів) залишається податок з доходів фізичних осіб. Його частка у складі власних і закріплених доходів загального фонду становить майже 80 відсотків. Цього року планується з податку з доходів фізичних осіб отримати до бюджету 380,4 мільйонів гривень. Порівняно з минулим роком очікується зростання надходжень від цього податку на 31,9%.

Другим за величиною доходом бюджету міста є плата за землю. Очікується, що загальний фонд міської казни з цього джерела отримає 54, 6 мільйонів гривень. Очікуване зростання становить 6,6%.

Третім за величиною доходом є єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва, від якого планується отримати 22,1 мільйонів гривень.

Що стосується спеціального фонду, то очікується значне зростання надходжень до бюджету розвитку.

Видатки

У бюджеті на 2010 рік заплановані видатки у сумі 919,7 мільйонів гривень. Їх розмір, як і об’єм доходів, збільшився майже на 20%. По загальному фонду видатки визначено в сумі 815,7 мільйони гривень, по спеціальному – 104 мільйони. Основна частина коштів загального фонду спрямована на соціальний захист та соціальне забезпечення, на галузі освіти та охорони здоров’я.

Цьогоріч у бюджеті передбачено більше коштів на соціальний захист. Це пов’язано із підвищенням на 30 відсотків прожиткового мінімуму. Як наслідок – збільшення розмірів допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим родинам, інвалідам дитинства та дітям-інвалідам.

Окрім цього, в бюджеті міста на поточний рік в повному обсязі забезпечена потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, проведення розрахунків за енергоносії, спожиті бюджетними установами, та по інших соціальних виплатах.

При визначенні видатків на заробітну плату врахована зміна розміру посадового окладу (тарифної ставки ) працівника І тарифного розряду, розміру мінімальної заробітної плати, які визначені в Законі України «Про Державний бюджет України на 2010 рік», індексація заробітної плати згідно із Законом України «Про індексацію грошових доходів населення».

Також повністю забезпечено потребу в коштах на виплату надбавок педагогічним працівникам у розмірі 20% посадового окладу та працівникам бібліотек за особливі умови роботи у розмірі 50% посадового окладу. Отримають надбавки за вислугу років і медичні працівники.

Окрім цього, у 2010 році будуть виділятись кошти на зміцнення матеріально-технічної бази установ соціально-культурної сфери (в бюджеті передбачено 14,1 млн. грн., з них на придбання обладнання - 7 млн. грн., на проведення капітального ремонту – 7,1 млн. грн.). У 2009 році на ці потреби було направлено 8 мільйонів гривень. Відтак, цього року капітальні видатки в соціально-культурній сфері збільшаться на 76,3 відсотка.

Зростуть капітальні видатки і в галузі житлово-комунального господарства та транспорту. За рахунок бюджету розвитку в 2010 році вони збільшаться порівняно із минулим на 34,3% відсотки. Їх загальний обсяг визначено в сумі 43,1 млн. грн.

У цьогорічному бюджеті змінились показники бюджету розвитку - у 2010 році видатки передбачені в сумі 29,3 мільйони гривень, що на 72,4 % в більше ніж минулоріч. Переважна частина коштів буде направлена на будівництво та реконструкцію об’єктів комунальної власності.

Завдяки цим коштам у Вінниці буде відновлено роботи по будівництву трамвайної колії по вул. Келицькій, розпочнеться модернізація семи ліфтів у житлових будинках та реконструкція адміністративного корпусу стадіону у Центральному парку культури та відпочинку. Окрім цього, саме з бюджету розвитку планується виділити кошти на завершення реконструкції мереж зовнішнього освітлення.

 

Заплановані видатки по галузях:

Освіта

Цьогоріч на освітянську галузь виділено на 19% більше ніж торік. Загальна сума доведених видатків становить 239,7 млн. грн. За ці кошти планується відкрити 18 нових груп в дитсадках, що дасть можливість зняти з черги 500 дітей; 12 ДНЗ (або 145 груп) перевести на 12-годинний режим роботи (нині вони працюють по 10,5 годин на день).

Окрім цього, у бюджеті передбачені кошти на збільшення розмірів щорічних грошових винагород педагогічним працівникам до розміру одного посадового окладу (2009 рік – 30% посадового окладу); на виплату матеріальної допомога на оздоровлення у розмірі 200 грн.; з 1 липня буде відновлено надбавки керівникам освітніх закладів на рівні 2008 року.

У 2010 році майже на 30% планується також збільшити кошти на харчування дітей та учнів. Також передбачені кошти на придбання обладнання для закладів освіти та капітальний ремонти. Їх розмір зріс майже у 3,5 рази.

У поточному році заклади освіти міста можуть розраховувати й збільшення розміру коштів для проведення капітального ремонту. Видатки на ці потреби зросли більш ніж вдвічі.

За бюджетні кошти цього літа планується оздоровити 3480 дітей.

Охорона здоров’я

На утримання закладів охорони здоров’я в міському бюджеті на 2010 рік передбачено 164,5 мільйонів гривень, що на 23,1% більше ніж минулого року. Це збільшення відобразиться на заробітній платі медичних працівників. Цьогоріч вони будуть отримувати матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу. Ця стаття видатків згідно законодавства не є обов’язковою. Втім, під час формування проекту бюджету було прийнято рішення відновити такі виплати.

З 1 вересня надбавки за напруженість отримають працівники реанімаційних відділень та водії станції швидкої допомоги.

На 7,7% більше заплановано коштів на медикаменти: лікування хворих на гепатит С (200 тис. грн.); закупівля рентгенплівки у медичні заклади (200 тис. грн.).

Окрім цього, значно зросли видатки на безкоштовні медикаменти та ліки за пільговими рецептами. На ці потреби сума зросла на 87,6%.

Цьогоріч на капітальні видатки галузі охорони здоров’я виділено майже 5,5 мільйонів гривень. Серед ряду заходів, які планується здійснити за ці кошти, - закупівля обладнання для молочної кухні, придбання 8 пульсоксиметрів та кисневого монітору, проведення капітального ремонту даху станції швидкої допомоги та капітального ремонту приміщень чотирьох міських лікарень, пологового будинку №2, дитячої поліклініки №2, міських поліклінік №№1,2,3.

Культура і мистецтво

На утримання мистецької галузі цьогоріч виділено 30,3 мільйонів гривень, що на 46% більше коштів ніж минулого. Вдвічі більше передбачено видатків на покращення матеріально-технічної бази закладів культури та мистецтв.

Ремонтуватимуть у поточному році не лише заклади освіти. У міському бюджеті втричі більше передбачено коштів на проведення капітальних ремонтів закладів культури. На відновлювальні роботи чекають бібліотеки ім. Бевза, №7, №8, №20, МПМ «ЗОРЯ», музей ім. Коцюбинського, клуб в Сабарові, музична школа №2, дитяча художня школа, МКП кінотеатр «Родина», КП «Центр концертних та фестивальних програм».

Фізична культура і спорт

На спортивну галузь міста у цьогорічному бюджеті передбачено 11,6 мільйонів гривень. Ця сума більша від минулорічної на 18%. Значно зросли (на 84%) видатки на покращення матеріально-технічної бази. При плануванні видатків на цю галузь в повному обсязі було враховано потребу ДЮСШ в коштах на енергоносії, послуги зв’язку та заробітну плату працівникам. Окрім цього, виділено кошти на придбання обладнання та капітальні ремонти.

Житлово-комунальне господарство

Видатки на житлово-комунальне господарство в загальному фонді міського бюджету на 2010 рік передбачено в розмірі 44,4 мільйони гривень. Порівняно із попереднім роком вони зросли більш ніж на 33 відсотки.

Великих фінансових затрат у Вінниці потребує ремонт житлового фонду. Цього року кошти буде виділено на ремонт покрівлі на 22 житлових будинках, відновлення інженерних мереж в 9 будинках, ремонт стиків панелей на 16 будинках.

Окрім цього, з загального та спеціального фонду передбачені кошти на завершення міської програми по реконструкції мереж зовнішнього освітлення. Планується до кінця року встановити на вулицях міста 4600 ліхтарів з енергозберігаючими лампами.

Зросли видатки і на ремонт тротуарів та прибудинкових територій. Планується відновити 18,2 тис. м2 асфальтного покриття у дворах багатоповерхівок та 8,3 тисяч м2 тротуарів.

Триватиме у Вінниці й ремонт автошляхів. У бюджеті виділено кошти на капітальний ремонт 12 вулиць. З допомогою поточного ремонту відновлять 23,6 тис.м2 доріг.

Транспорт

Субвенції з державного бюджету на потреби транспортної галузі цьогоріч виділено на 14,9% менше від уточненого плану на 2009 рік, що лише на 33% задовольняє фактичну потребу на 2010 рік. Тому видатки з міського бюджету на цю галузь зросли на 17,7% і становлять 9,6 мільйонів гривень.

Ці кошти підуть на компенсацію за пільговий проїзд у муніципальному транспорті, капітальний ремонт трамвайних колій та асфальтового покриття на прирейкових та міжколійних ділянках.

Окрім цього, з бюджету розвитку планується виділити 10 мільйонів гривень на придбання 10 автобусів ЛАЗ для муніципального автобусного парку.


Переглядів: 6318
Поширень: 0