Протягом останнього тижня на Банковій ішли активні дискусії з приводу необхідності внесення змін до чинного закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» і їхнього характеру.

На стіл президентові був покладений цілий ряд пропозицій, які полягали у допущенні до виборів блоків партій, самовисуванців та кандидатів від партій, чиї місцеві осередки були зареєстровані менше ніж за рік до голосування. Розглядалося також питання про лібералізацію формування територіальних виборчих комісій і декілька десятків технічних правок до закону, котрий писався і приймався в поспіху.

«ДТ» стало відомо, що Віктор Янукович на даний момент схвалив дві поправки до закону. Перша: пропонується скасувати норму, яка дає право висунення кандидатів на виборах від місцевих партійних організацій тільки за умови, якщо така парторганізація зареєстрована не пізніше, ніж за 365 днів до голосування. Це дозволить представникам «молодих» партій, у тому числі й провладної орієнтації, брати участь у виборах у набагато більшій кількості територіальних общин.

Друга: у зв\'язку з тим, що територіальні комісії створюються ще до початку висунення кандидатів на виборах, пропонується змінити і лібералізувати принцип їх формування.

За даними «ДТ», передбачається, що від кожної з п\'яти фракцій у Верховній Раді до складу ТВК зможуть увійти по трьох членів. При цьому не має значення, скільки політичних сил входять до тієї або іншої парламентської фракції. Ще три члени ТВК визначатимуться шляхом жеребкування між рештою всіх партій, зареєстрованих у міністерстві юстиції.

Джерела «ДТ» не виключають, що перелік змін до закону про місцеві вибори буде розширений у ході підготовки відповідного законопроекту.

Як повідомили співрозмовники газети, схвалені президентом правки до закону про місцеві вибори можуть бути прийняті на позачерговому засіданні Верховної Ради, яке ініціює фракція Партії регіонів. Депутати, можливо, зберуться вже в кінці наступного тижня.

При цьому, як повідомили «ДТ» у секретаріаті Верховної Ради, відповідна заява до них поки не поступала.

Проте, враховуючи той факт, що голова парламенту Володимир Литвин особисто зацікавлений і наполягав на ухваленні пунктів, які пропонується змінити, то організація позачергового засідання може бути ускладнена. У цьому випадку, як зазначили джерела «ДТ», поправки можуть затвердити 7 вересня, в день відкриття VII сесії Верховної Ради.

За даними «ДТ», причин, що спонукали президента Віктора Януковича піти на зміни до закону про місцеві вибори, кілька.

По-перше, документ був негативно сприйнятий експертами по Україні в Європі та США. По-друге, закон обмежував права політичних сил, що розвиваються, і при цьому ущемляв інтереси прихильників коаліції, зокрема «Сильної України» віце-прем\'єр-міністра Сергія Тігіпка і «Фронту змін» Арсенія Яценюка.

По-третє, документ створив достатньо комфортні умови для політичної сили Юлії Тимошенко і «розчистив поле» від конкурентів з опозиційного середовища, які не мають розгалуженої мережі місцевих осередків, зареєстрованих за 365 днів до виборів.

По-четверте, закон не дає можливості для створення іменних проектів, які могли б ініціювати й очолити лояльні до влади блоки місцевих еліт.


Переглядів: 3221
Поширень: 0