В ході робочого візиту відбулася нарада за участю голови обласної державної адміністрації Миколи Джиги, його заступника Василя Чернія, голови обласної ради Григорія Заболотного, ректора вінницького національного державного аграрного університету Григорія Калетніка та представників аграрної галузі області, начальників управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій і голів сільських та селищних рад.

Міністр аграрної політики України зустрівся з головами сільських, селищних рад ВінниччиниВиступаючи перед присутніми Микола Присяжнюк наголосив на великому потенціалі, який має сільськогосподарська галузь України для забезпечення держави необхідною кількістю сільськогосподарської продукції та стати повноцінним постачальником продуктів на світовому ринку.

Якщо проаналізувати теперішній стан експортної продукції, то найбільше Україна постачає на світові ринки соняшникову олію, ячмінь та зерно. Держава повинна стати повноцінним «гравцем» на рівні з більш розвиненими державами. М. Присяжнюк підкреслив, що аграрно-промисловий сектор розвивається більш-менш динамічно.

Як зауважив міністр: «Є три напрямки розвитку форм господарювання – приватне виробництво, фермерство та велике індустріальне виробництво. Однак нам треба усвідомити й необхідність розвитку сільської громади. Сьогодні сільський голова - це і батько, і мати. Йому необхідно дати повноваження».

Микола Присяжнюк зазначив, що на даний час розробляється програма розвитку тваринництва, особливо в напрямку свинарництва. Також відзначив, що успішність аграрного сектору в значній мірі залежить від динамічного опанування новітніх технологій, використання ринкової кон’юнктури, а також організаційних змін, необхідних для його розвитку.

За його словами, Міністерство аграрної політики спільно з Асоціацією сільських та селищних голів повинно розробити критерії договірного використання сільськогосподарських земель територіальних громад та земель приватної власності. Це стане допоміжним бюджетним ресурсом територіальної громади.

Микола Присяжнюк також повідомив, що на даний час до Мінагрополітики подано з регіонів інвестиційні пропозиції загальною вартістю 14 506,5 млн. грн. при потребі 9 079,8 млн. грн.


Переглядів: 4369
Поширень: 0