У першій половині дня вони були затверджені на засіданні виконавчого комітету міської ради. По обіді ці документи проаналізували депутати міської ради на спільному засіданні депутатських комісій, а Рада підприємців при міському голові обговорила нові умови податкового та бюджетного законодавства, які стали основою змін в процесі у формуванні міського бюджету. Наприкінці дня відбулись громадські слухання, де також обговорювалися проекти головного кошторису міста та Програми соціально-економічного розвитку. 14 січня депутатський корпус розглядатиме їх на позачерговій сесії міської ради.

Міська влада поспішає з прийняттям бюджету – основного фінансового документу міста на поточний рік, щоб якнайшвидше приступити до реалізації запланованих на 2011 рік програм та проектів. Нагадаємо, що через затримку з прийняттям державного бюджету у 2010 році міський бюджет було прийнято лише у травні, що призвело до затримки у реалізації деяких програм.

Цього року серйозна робота по формуванню міської казни продовжувалась, незважаючи на новорічні свята. Уже традицією для Вінниці стало формування бюджету «знизу» – від планів та потреб галузей, звичайно, з врахуванням доведених урядом показників і аналізу власних можливостей, які визначаються перспективами соціально-економічного розвитку міста. Що стосується останнього, то міська влада прогнозує подальшу стабілізацію ситуації в економіці міста у післякризовий період. Однак, цьогоріч основний фінансовий документ обласного центру формувався на новій законодавчій базі. Положення Податкового кодексу України та нового Бюджетного кодексу визначили певні особливості його доходів та видатків.

Доходи

Проект міського бюджету на 2011 рік вперше перевищить мільярд гривень. За доходами його сформовано в обсязі 1032,5 млн. грн., що на 13 відсотків більше порівняно з минулим роком.

Майже на 88 відсотків бюджету або 908,6 млн. грн. складає загальний фонд, який забезпечує фінансування найважливіших галузей. Доходи загального фонду у свою чергу на 61 відсоток будуть сформовані за рахунок так званих власних і закріплених доходів, а 39 відсотків надійде у вигляді трансфертів з державного бюджету.

Основним бюджетоутворюючим податком залишається податок з доходів фізичних осіб, від якого очікуються надходження в розмірі 462,2 млн. грн., або на 26,6 відсотків більше ніж у 2010 році. На такі надходження до бюджету дозволяє розхраховувати прогнозоване зростання рівня середньої заробітної плати по місту на 34,7 відсотка.

До бюджетоутворюючих податків також належить плата за землю, від якої планується отримати 75 млн. грн. Порівняно з минулим роком ці надходження зростуть на 20,5 млн. грн.(або на 37,6%) і це пов’язано із запровадженням з 1 січня стовідсоткового відрахування до міського бюджету по платі за землю (в попередні року було 75 %).

Певну роль в наповненні бюджету мають відіграти місцеві податки і збори. Згідно з новим Податковим кодексом змінено їх кількість та перелік. Раніше в Україні діяло 15 видів податків та зборів, з яких на території міста було запроваджено 9. Відповідно до змін, що відбулися у законодавстві, на позачерговій сесії міської ради планується встановити на території міста 5 місцевих податків і зборів (в тому числі єдиний податок, збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, податок на нерухоме майно тощо), з яких 4 (окрім податку на нерухоме майно) будуть надходити вже у в 2011 році. Основна роль в наповненні бюджету належить збору за впровадження деяких видів підприємницької діяльності (за своєю суттю - це торговий патент), від якого очікується 4,2 млн. грн.

Щодо трансфертів з інших бюджетів, то загальна їх сумі складає 352,1 млн. грн., це на 23 млн.грн. (7 %) більше ніж минулого року.

Спеціальний фонд бюджету, - друга його складова, - у 2011 році не містить трансфертів з державного бюджету і повністю формується за рахунок власних і закріплених доходів. Його обсяг складе 127,6 млн. грн. і порівняно з 2010 роком зростає в 1,5 рази. На відміну від загального фонду, спеціальний фонд спрямовується на фінансування заходів пов’язаних з розвитком міста.

Основними доходними джерелами спеціального фонду є надходження від продажу землі (58,2 млн. грн.); єдиний податок, який з цього року зараховується до бюджету розвитку (28,0 млн. грн.); надходження від приватизації майна (3,5 млн. грн.).

Видатки

Відповідно до запланованих доходів заплановані видатки міського бюджету у сумі 1018,2 млн. грн., що на 12,5 відсотків більше показника 2010 року. В тому числі видатки загального фонду складатимуть у 2011 році 846,5 млн. грн., а видакти спеціального фонду складатимуть 171,7 млн. грн.

Бюджет 2011 року є соціально спрямованим. Із загальної суми видатків загального фонду бюджету видатки на фінансування соціальної сфери та заходів, пов’язаних із соціальним захистом населення склали 702,9 млн. грн. або 83 відсотка видатків загального фонду. Основні суми будуть спрямовані на утримання трьох галузей: установ освіти – 240,2 млн. грн. або 29% від загального обсягу видатків загального фонду; соціальний захист – 256,6 млн. грн., що становить 31,0%; установ охорони здоров’я – 162,3 млн. грн. або 19%.

Частка захищених статей у складі бюджету залишається досить високою і складає 88,6 відсотка від видатків загального фонду, а в сумі – це 750 млн. грн.

За рахунок запланованих коштів у основних галузях, окрім фінансування захищених статей (зарплат працівників бюджетної сфери, енергоносіїв, харчування у лікарнях та школах тощо) зокрема планується: 

Освіта
У продовження роботи по досягненню повного забезпечення потреби у місцях в дитячих садках у 2011 році планується в існуючих ДНЗ додатково відкрити 15 груп, що дозволить майже на 350 дітей зменшити чергу.
На придбання обладнання і капітальний ремонт установ освіти заплановано 5,8 млн. грн., що на 17% більше за попередній рік.

Охорона здоров\'я
4,1 млн. грн. запланованих цьогоріч капітальних видатків для установ охорони здоров\'я дозволять вирішити ряд важливих питань щодо придбання обладнання та зміцнення матеріально-технічної бази.

Соціальний захист
Видатки на «Соціальний захист та соціальне забезпечення» передбачені в сумі 257,0 млн. грн., що на 28,0 млн. грн. або на 12 відсотків більше видатків 2010 року.

Житлово-комунальне господарство
Значна увага у бюджеті приділяється житлово-комунальному господарству.
Видатки на утримання та розвиток галузі сформовано в сумі 106,9 млн. грн., що вдвічі перевищує видатки минулого року. За рахунок цих коштів передбачено виконання робіт по капітальному ремонту житлового фонду (ремонт покрівель, інженерних мереж, стиків панелей) - 9,5 млн.грн., а також придбання нової техніки для підприємств житлово-комунального господарства - 7,8 млн.грн. Решта передбачених коштів будуть спрямовані на поточне утримання та капітальний ремонт об\'єктів благоустрою міста. 

Видатки спеціального фонду міського бюджету на 2011 рік сформовані у сумі 171,7 млн. грн., які планується профінансувати як за рахунок доходів спеціального фонду в сумі 116,9 млн. грн., так і за рахунок коштів, що передаються із загального фонду до спеціального в сумі 54,8 млн. грн.

Основними видатками є видатки бюджету розвитку - 133,8 млн. грн. (78%), видатки за рахунок власних надходжень бюджетних установ 27,0 млн. грн. (16%), а також видатки цільових фондів міської ради, які визначені у сумі 9,4 млн. грн. (8,5%).

Відповідно до нового бюджетного законодавства видатки бюджету розвитку мають деякі особливості порівняно з попередніми періодами. Зокрема, починаючи з 2011 року, з бюджету розвитку будуть фінансуватися капітальні видатки, тобто видатки на капітальний ремонт, придбання техніки і обладнання для житлово-комунального господарства, які заплановано в сумі 55,4 млн. грн. (41,4%) та капітальні видатки бюджетної сфери, які склали 22,4 млн. грн. (16,7%).

Зростання видатків розвитку вказує на розширення фінансових можливостей всіх галузей щодо їх розвитку, а також можливості міської ради в будівництві і реконструкції об’єктів комунальної власності.

В 2011 році планується розпочати будівництво таких об’єктів як школи по вул. Салтикова-Щедріна в мікрорайоні П\'ятничани; здійснити реконструкцію Майдану Незалежності; продовжити реконструкцію доріг міста, перехресть, ліфтів житлового фонду, мереж зовнішнього освітлення; продовжити проектування будівництва муніципального житла; відновити роботи по будівництву трамвайної лінії від вул. Келецької до Барського шосе; здійснити будівництво магістральних мереж каналізування в мікрорайонах «Старе місто» та «П’ятничани». Також заплановано розпочати реконструкцію приміщення 1-го поверху однієї з районних адміністрацій для створення там філії «Прозорого офісу».

«З огляду на те, що бюджет міста на 2011 рік ми формуємо на новій законодавчій основі, були певні складності при його формуванні. В загальному, ми, як і у попередні роки, ставимо перед собою високу планку, щоб забезпечити стабільне функціонування усіх сфер життєдіяльності міста і вирішення завдань його розвитку, - говорить міський голова Володимир Гройсман. – Незважаючи на те, що економічна ситуація залишається непростою, ми оптимістично налаштовані на роботу у 2011 році і сподіваємось, що зможемо виконати завдання, які ставить перед нами місто».


Переглядів: 5267
Поширень: 0