Відповідно до закону України "Про державну службу", до 1 квітня подали за місцем роботи декларації про свої доходи за попередній рік чиновники-держслужбовці. Нагадаємо, що голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига задекларував 204 тис. гривень доходів, отриманих у 2010 році.

Згідно з декларацією, весь його дохід в 2010 році становила заробітна плата.

У власності губернатора є будинок площею 180 кв. м, квартира площею 100 кв. м, автомобіль Audi-80 і земельна ділянка - 3 сотки. Вкладів у банках, а також паїв у статутних фондах підприємств і організацій, він не має.

При цьому доходи Миколи Джиги вищі, ніж, приміром, у губернаторів Сумщини та Черкащини, які заробили в 2010 році 127,3 тис. грн та 109 тис. грн відповідно. І навіть від знаменитого губернатора Харківської області Михайла Добкіна, який за декларацією заробив всього 104 тис. грн і прописаний у двокімнатній «хрущовці».

Тільки з 2012 року набере чинності законодавча норма, яка зобов\'язує публікувати дані своїх податкових декларацій і держслужбовців на виборних посадах, народних депутатів. Але міський голова Вінниці Володимир Гройсман, виходячи з набравшого чинності закону «Про доступ до публічної інформації», вирішив уже цього року оприлюднити свою декларацію про доходи, яка є в розпорядженні «Моєї Вінниці».

Згідно з декларацією, в 2010 році загальний дохід мера Вінниці склав 549,5 тис. грн. З них 88,2 тис. грн - зарплата, 11,2 тис. грн - дивіденди, відсотки, роялті, та 450 тис. грн - доход від надання майна в оренду. Також на банківських рахунках у мера зберігається 187,3 тисячі гривень.

У власності сім\'ї Гройсмана вказані 91,5 сотки землі і два будинки загальною площею 534 та 461 квадратних метрів. Мабуть, це на нього записаний і дім батька.

В особистій власності Гройсмана зазначений і пункт «Інше» площею 2156 квадратних метрів. Судячи з усього, цей об\'єкт Гройсман і здає в оренду.

З автотранспорту в декларації мера вказаний автомобіль «Лексус», який він цього року вже продав, пересівши на «Toyota Land Cruiser». У членів його сім\'ї є «Рено-Меган» з об\'ємом двигуна 1,6.

Утримання та обслуговування цього майна обійшлося меру в 124,3 тис. грн.

Дохід членів родини Володимира Гройсмана у 2010 році склав 507,9 тис. грн, в основному від підприємницької діяльності. А ось заощаджень у банках та акцій члени сім\'ї не мають.

Той факт, що вінницький мер прийшов у міськраду з бізнесу і не бідує, - не секрет. Він цього і не приховує. В інших містах, мабуть, інакше. Так, мер Харкова Геннадій Кернес задекларував дохід у 140 тис. грн та 114 тис. грн на банківських рахунках. Ні квартири, ні будинку, ні землі у нього немає. Єдине, чим може пишатися харківський градоначальник - Porsche 911 Carrera і Mercedes-Benz s 550.

Мер сусіднього Житомира Володимир Дебой задекларував дохід у 113,6 тис. грн, з них 109,3 тис. - зарплата. Тобто, зарплати у житомирського і харківського мера більші, ніж у Гройсмана.

І раз вже розмова пішла про доходи, то доречно згадати й інших чиновників. І почати з Президента і Кабінету Міністрів.

Так, глава держави у 2010 році отримав 920,2 тис. грн., З них 375,6 тис. - зарплата. А краще всього торік справи йшли у віце-прем\'єра Бориса Колеснікова, який задекларував 164,5 млн грн. Свого шефа Миколу Азарова він обійшов - заробив в 337 разів більше. А найгірше з фінансами - у очільника МНС Віктора Балоги. Відповідно до декларації про доходи, торік він отримав лише 67 тис. 66 грн.

А найбагатшою в Україну, згідно рейтингу журналу Фокус "200 найбагатших людей України", залишився власник групи СКМ і народний депутат від Партії регіонів Рінат Ахметов. Ось тільки похвалитися найбільшим доходом в 2010 році він не зміг. Згідно з його декларацією, в минулому році він заробив набагато менше, ніж глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін і віце-прем\'єр-міністр Борис Колесников.

Загальна сума сукупного доходу Ріната Ахметова в минулому році склала 34,2 млн. гривень. З них дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав - 30,8 млн грн.

В особистій власності Ахметова дві квартири в Києві загальною площею 1242 квадратних метри. Сума грошових коштів на рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах - 12,1 млн. грн.

Віце-прем\'єр-міністр України - міністр інфраструктури Борис Колесніков в 2010 році заробив 164,5 млн. гривень, з яких 346,6 тис. гривень зарплата, а решта - дивіденди, відсотки і роялті. Він має у власності автомобілі Bentley Mulsanne, Bentley Continental Flying Spur і Мерседес S-600 L, але квартири або будинку у віце-прем\'єра немає. На рахунках у банках та інших фінансових установах у Колесникова лежить 127 млн. гривень.

Загальний дохід глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна в минулому році склав 147,4 млн гривень, причому тільки 191 тис. із цих грошей - зарплата. Решта - дивіденди, відсотки і роялті. Є вклади в банках - 40,4 млн. гривень та цінні папери на суму 50,5 тис.гривень.

Віце-прем\'єр-міністр і міністр соціальної політики Сергій Тігіпко в 2010 році отримав 24,1 млн гривень, головним чином як дохід з відчуження цінних паперів і корпоративних прав.

Депутати Верховної Ради Україні у цьому році, як уже говорилося, можуть ще не оприлюднювати декларації про свої доходи. Або про їх «відсутність». Адже відомо, що у багатьох народних обранців офіційно у власності немає ні квартир, ні машин, ні дач, і живуть вони на одну зарплату.

З тих депутатів, які все ж надали свої декларації для оприлюднення, найбагатшим виявився «нашоукраїнець» Олександр Третьяков. Сума його сукупного доходу в 2010 році склала 64,4 млн. грн. Її більша частина (39,3 млн. грн.) була отримана парламентарієм як «дивіденди, відсотки, роялті», ще 25 млн. грн. Третьяков заробив на відчуженні цінних паперів. І тільки за Третьяковим слідує «регіонал» Рінат Ахметов з 34,2 млн. грн.

Найбільшою житлоплощею серед народних депутатів володіє колишній член фракції «Блок Юлії Тимошенко» Іван Куровський.

Відповідно до декларації, йому належить квартира площею 1443 кв. м і будинок площею 1389 кв. м., ще одна житлоплоща на 547 кв. м знаходиться у власності його сім\'ї. Для порівняння, у Ріната Ахметова загальна площа двох квартир у Києві становить 1242 кв. м.

Серед власників одного з найдорожчих автопарків - Артем Щербань. У його гаражі знаходяться відразу 4 VIP-автомобіля: дві машини Mercedes Benz SL 600, один Mercedes Benz S 350 і Aston Martin D9.
Схоже, одна з найменших зарплат в парламенті у сина Президента України Віктора Януковича-молодшого. В його декларації вказано, що він у 2010 році заробив 179,5 тисячі гривень, плюс 35 тисяч гривень матеріальної допомоги, а в якості дивідендів і відсотків отримав цілих 203 грн. Всього 214, 8 тис. гривень сукупного доходу. Правда, на відміну від багатьох своїх колег, Янукович-молодший офіційно підтвердив наявність у нього недешевої власності: земельної ділянки площею 0,16 га, квартири на 378,1 кв.м, а також дачі загальною площею 510,9 кв.м. Є і банківський вклад на суму 283 тисячі гривень. А ось машин немає.

Ну, а найбільш «бідними» депутатами парламенту в 2010-му стали представник БЮТ Наталія Королевська (202 тис. грн.) та позафракційний депутат Святослав Олійник (212 тис. грн.).

Всього цього року декларації про доходи подали 607,7 тисячі українців. Результати обробки цих податкових декларацій свідчать про те, що найчастіше українці отримують додаткові доходи від продажу або оренди майна, повідомив голова ДПАУ Віталій Захарченко.


Переглядів: 6118
Поширень: 0