На Вінниччині відкрили пам\'ятний знак військовим морякамУ Козятині, що на Вінниччині, на місці страти 724 військовополонених – військових моряків, партизанів, підпільників і місцевого мирного населення, Київською громадською організацією "Товариство ветеранів розвідки Військово-Морського Флоту", ветеранами Дніпровської військової флотилії, за підтримки Міністерства оборони України, обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування, встановлено пам’ятний знак – “Хрест”.

Тут протягом 1942-1943 років, на околиці міста, зустріли свою смерть тисячі військовополонених червоноармійців та мирних жителів.

Участь у відкритті пам’ятного знака взяли керівники району, представники військового відомства, духовенства, ветеранських та громадських організацій.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам\'ять полеглих в роки Великої Вітчизняної війни. Оркестр Бердичівської артилерійської бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних Військ ЗС України виконав гімн України, а військовослужбовці підрозділу охорони військовим салютом зі стрілецької зброї віддали шану нескореним героям.

Під час мітингу-реквієму з нагоди відкриття пам’ятного знаку слова подяки на адресу ветеранів Великої Вітчизняної війни лунали з вуст голови Козятинської районної державної адміністрації Олексія Лавренюка, заступника міського голови Ігоря Лівшиця, очільника організації “Товариство ветеранів розвідки ВМФ” капітана 2 рангу запасу Олександра Мармашова.

Звертаючись до учасників заходу ветеран Великої Вітчизняної, учасник бойових дій у складі Дніпровської військової флотилії капітан 1 рангу у відставці Олексій Школенко закликав нове покоління захисників Вітчизни, нащадків доблесних оборонців рідної землі, свято берегти пам\'ять про жахливі дні війни, про безсмертний подвиг нескореного народу.

На Вінниччині відкрили пам\'ятний знак військовим морякам

– Війна триватиме доти, доки непохований останній солдат. Вічна слава всім, хто поліг смертю хоробрих на фронтах, у партизанських загонах та підпіллі, у гітлерівських катівнях і таборах смерті, – зазначив Олексій Школенко.

За словами голови Вінницького осередку “Товариства ветеранів розвідки ВМФ” зі знайдених архівних матеріалів відомо про чотири могили, в яких розміщується близько 7,5 тисяч осіб. В одній з могил, розміром лише 5,3 на 2,4 метри, розмістились по-братськи 110 матросів і партизан. Вже відомі 183 прізвища козятинчан, розстріляних у Талимонівському яру. А скільки ще імен не з’ясовано? Проведена нещодавно на місцях розстрілу геодезична розвідка показала про існування ще однієї братської могили.

На Вінниччині відкрили пам\'ятний знак військовим морякам

– Це ще один “Бабин Яр” – говорить Сергій Супряга, – роботи ще дуже багато, але впевнений, що спільними зусиллями, скромний обеліск, який встановлений тут ще у 50-х роках, як і пам’ятний знак сьогодні, переростуть в недалекому майбутньому в меморіальний комплекс, на плитах якого будуть викарбувані імена кожного загиблого. – Це наш святий обов’язок.


Переглядів: 5558
Поширень: 0