Київ – У Вінницькій області почала діяти друга, вдосконалена, версія електронного земельного кадастру. Це система даних про земельні ділянки та власність на них, яка створюється коштом Світового банку і в наступному році охопить всю Україну. Електронний обіг документації на землю в декілька разів прискорює приватизацію землі та мінімізує корупцію у цій сфері, вважають розробники кадастру та урядовці. Прості мешканці та експерти оцінюють ці нововведення критичніше.

25-тисячне містечко Гайсин на сході Вінницької області першим в Україні перейшло на автоматизовану систему ведення державного земельного кадастру. Тепер місцевий мешканець, який хоче приватизувати чи переоформити земельну ділянку, має прийти до управління земельних ресурсів лише двічі: віддати документи, а за два тижні забрати акт на землю.

Ходити по десятках кабінетів, їздити в обласний центр чи до Києва не треба: узгодження та перевірку документації виконує програмне забезпечення земельного кадастру. Працівник управління земельних ресурсів вводить інформацію до комп’ютера і втручається в неї лише тоді, коли в документах виявлені помилки або якщо обриси земельної ділянки не збігаються зі внесеними до загальнонаціональної бази даних у Києві, чи знімками з космосу, пояснює завідувач сектору земельного кадастру Управління земельних ресурсів Гайсинського району Володимир Погорілий.

Приватизувати землю можна в 10 разів швидше – реєстратор

Володимир Погорілий демонструє, як діє система зараз. І зізнається, що тепер він витрачає на оформлення однієї земельної ділянки близько години – це приблизно у десять разів швидше, ніж кілька місяців тому.

«Раніше я особисто возив усі документи. Треба було їхати до Вінниці й назад, ще й там вирішити всі питання. Тепер це все не буде перевозитися, все робимо через інтернет», – каже він.

У базу даних автоматизованого земельного кадастру вже внесли інформацію про 14 мільйонів земельних ділянок – це майже половина від усієї території України, кожна з них отримала свій унікальний номер, за яким можна її знайти. Сервери, на яких зберігаються копії документів, знімки з космосу й карти, надійно захищені, запевнив представник компанії-розробника системи автоматичного кадастру Ігор Попів.

«Система має чималий запас міцності. Якщо в серверній кімнаті все «ляже», якщо вона навіть згорить, то до системи долучиться віддалений сервер, і система буде працювати», – пояснив він.

Ігор Попів каже, що розробники навчили систему відновлювати саму себе. Тобто, якщо хтось умисне змінив у ній інформацію, то система блокує цей файл і відновлює його з резервної копії.

Але головне, що прості українці зможуть приватизувати і переоформлювати свою землю швидко і без корупції, говорить перший заступник керівника Держземагенції Андрій Кадомський.

«Попередній процес був непрозорим, непередбачуваним, корупційним. З першого січня ви всі побачите, що вам треба прийти лише до одного посадовця-реєстратора. І в одному кабінеті, не маючи потреби давати хабарі, здійснюєте реєстрацію», – пояснює урядовець.

Зменшення земельної корупції буде несуттєвим?

Самі ж мешканці Гайсина, де перевіряють нову систему, не вірять у те, що вона подолає корупцію.

«Мені здається, що нічого не зміниться. Ті, що брали хабарі, пристосуються. До того ж, більшість людей у комп’ютерних технологіях не розуміються», – каже Марія, підприємець із Гайсина.

Між тим, експерти ставлять під сумнів те, що автоматизація обігу землі викорінить корупційні схеми в цій галузі. Серед них і аналітик консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

«Теоретично таке можливо, але врахуймо і людський фактор. Не виключено, що посадовці, зацікавлені в тому, щоб запровадити автоматичну систему кадастру, причетні до зниження рівня корупції на Вінниччині. Щоб вона служила позитивним прикладом таких змін. Проте будь-яка автоматизація і зменшення людського чинника певною мірою знижує корупцію», – каже експерт.

Україна має повністю перейти на електронний облік та реєстрацію земель у 2012 році.

Минулого року Світовий Банк, який виділив Україні близько 90 мільйонів доларів на створення автоматичного кадастру та видачу державних актів на землю в селах, констатував, що здійснення цього проекту затримується, і через це він під загрозою. Нині ж ці затримки подолані, і вся Україна перейде на єдиний автоматизований кадастр вчасно, повідомляє керівник проекту від Світового банку Сергій Кубах.


Переглядів: 6507
Поширень: 0