Вінницька область підтверджує свій статус аграрного лідераНа цьому наголосив голова облдержадміністрації Микола Джига під час прес-конференції. Зростання продуктивності як в рослинництві, так і в тваринництві, а також значні інвестиційні вливання створюють потужні передумови для подальшої модернізації агропромислового комплексу, підкреслив керівник області.

В області очікують на небачений досі валовий збір зернових. 4 млн. тонн – це реальність, підкреслює голова облдержадміністрації. Урожайність культур ранньої групи на вінницьких полях є найкращою в державі. Високим показникам, на переконання Миколи Джиги, також сприяла прозора діяльність аграрного сектору, суб’єктів якого змусили відмовитись від «тіньових схем», зокрема і в звітності. Так, за 8 місяців рослинництво продемонструвало солідне зростання у майже 23% порівняно з минулорічним періодом. Такий приріст зафіксовано вперше.

Голова облдержадміністрації підкреслив: в області заздалегідь подбали про збільшення елеваторних ємкостей для зберігання рекордного валу зерна. Уже цього року вводиться в експлуатацію нові потужності в обсягах 200 тис. тонн. А в перспективі область зможе прийняти на сучасні зерносклади біля 2,5 млн. тонн зерна.

Відразу декілька проектів, започаткованих обласною владою в сільському господарстві, дали вагомий результат.

Зміна акценту в структурі посівних площ на овочеві культури та цукристі дозволить зміцнити продовольчу безпеку регіону. Так, овочів вже зібрано на 30% більше, порівняно з минулим роком. А прогнозовані обсяги їх виробництва повністю забезпечать внутрішню потребу області. Також оновлюється інфраструктура зберігання продукції. У цьому році завершується будівництво двох нових овочесховищ.

Сезон цукроваріння розпочали 8 заводів. Урожайність цукрових буряків, що є найвищою за часи незалежності в області, забезпечить збір у межах 3 млн. тонн сировини. Розширення площ під цією культурою відбудеться і в наступному році. Це дозволить запустити ще кілька підприємств галузі.

Микола Джига підкреслив: галузь АПК модернізується. Інвестиції в основний капітал сільськогосподарського виробництва за 8 міс. зросли утричі проти минулорічного. Підвищення конкурентноздатності аграрного сектору, його стабільний динамічний розвиток сприятиме відродженню села, - резюмував він.

 


Переглядів: 3165
Поширень: 0