За головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Івана Мовчана та за участю заступника голови облдержадміністрації Василя Чернія, заступників голів райдержадміністрацій і начальників відповідних підвідомчих управлінь 6 жовтня відбулася обласна нарада, яка пройшла у селекторному режимі. Одне із ключових питань стосувалося стадії завершення комплексу осінньо-польових робіт в сільському господарстві.

Як зазначив І. Мовчан на полях проводяться роботи із збирання цукрових буряків, кукурудзи, соняшнику та сої, активно проходить підготовка бази під урожай 2012 року. Незважаючи на те, що в поточному році маємо набагато кращі показники продуктивності сільськогосподарських культур, темпи збору кукурудзи на зерно, яку зібрано на 29% площ, є незадовільними. В минулому році на цю дату кукурудзу було зібрано на половині засіяних площ. Також в деяких районах затягуються терміни збору соняшнику.

Зрозуміло, що всіх хвилюють погодні умови, які склалися в останній місяць. Відсутність опадів стримує посів озимих культур. Відставання в посіві від минулорічних обсягів на сьогодні становлять 30 тис.га.

Інформуючи учасників наради із ситуацією, яка склалася у сільському господарстві начальник головного управління агропромислового розвитку Микола Неїлик сказав, що через несприятливі погодні умови знизились темпи посіву озимих культур. Так, з прогнозованих 443 тис.га озимі зернові посіяно лише на 294 тис. гектарів, що становить 66% прогнозованих площ. Озиму пшеницю посіяно на 266 тис. га. , що складає 71 % до прогнозу, озиме жито - на 5,4 тис. га , або 40%, а озимий ячмінь – на 21 тис.га , або 38 % від запланованих площ. Проте, у минулому році озимих зернових посіяно менше на 30 тис.га.

Також він зазначив, що технічні можливості дозволяють провести заплановані обсяги комплексу осінньо-польових робіт в допустимі агротехнологічні терміни. В той же час скорочення термінів проведення робіт з посіву озимих вимагають високої організації праці на всіх рівнях, починаючи від підприємств та закінчуючи структурами, що причетні до даного виду робіт. Суттєво відстають з посівом озимих зернових господарства Могилів-Подільського району, де посіяно 37 % до прогнозу, Теплицького, Літинського, Томашпільського та Чечельницького, в яких посіяно біля 60 % площ. Проблемною культурою в області останнім часом стало жито. Згідно прогнозного балансу його дефіцит для забезпечення потреб області в поточному році складає 6,7 тис. тонн. Щоб забезпечити повністю потребу нам необхідно щорічно отримувати не менше 20 тис. тонн зерна цієї культури. Прогнозні показники посіву озимого жита під урожай наступного року складають 13,5 тис.га. Не зрозумілою ситуацією є те, що на сьогодні посіяно лише 36% прогнозованих площ. Не посіяно жодного гектара цієї культури в Крижопільському, Піщанському та Чечельницькому районах. Менше 10% - в Бершадському, Теплицькому, Шаргородському та Ямпільському районах. Низька забезпеченість насінням жита в Вінницькому, Літинському,Теплицькому, Тиврівському та Хмільницькому районах.

Що стосується збору урожаю сільськогосподарських культур, то зернові, включаючи кукурудзу станом на 5 жовтня зібрано на 678 тис.га, намолочено 2 млн. 998 тис.тонн зерна. Середня урожайність становить 44,3 ц/га, більше минулорічної на 9 ц/га. Кукурудза на зерно, під якою в поточному році зайнято 257 тис.га., зібрана на третині площ, або на 75 тис. га. Урожайність цієї культури перевищує минулорічну на відповідну дату на 13 ц/га і становить 71,2 ц/га. Не задовільняють темпи збирання кукурудзи. На відповідну дату минулого року її було зібрано на 96 тис. га, або на половині площ. Суттєво відстають зі збиранням цієї культури господарства: Оратівського району, де зібрано лише 6% площ, Погребищенського (17%) Жмеринського (19%), Козятинського (19 %) та Тиврівського (20%) районів.

Загалом на нараді обговорювалися такі питання, як особливості посіву озимих культур та догляду за ними в умовах осені 2011 року, гідрометеорологічний прогноз погоди на території області в період посіву та догляду за посівами озимих культур та про стан розрахунків з Аграрним фондом по форвардних контрактах та особливості закупівлі зерна до державних і регіональних ресурсів в поточному році.

Підводячи підсумки наради І. Мовчан наголоси на необхідності взяття під особистий контроль керівників районів процес завершення комплексу осінньо-польових робіт, на підвищення темпів збирання кукурудзи та соняшника, виконання рекомендованих площ посіву основних сільськогосподарських культур та покращення ситуації з підготовки ґрунту для посіву цукрового буряка під урожай 2012 року. Звернув особливу увагу керівників районів на низький рівень оплати праці селян, який є неадекватний праці сільського трударя. Хоча і спостерігається її ріст з відповідним періодом минулого року на 36%, але вона становить лише 82% середнього рівня економіки області. Висловив особливу подяку керівникам сільськогосподарських підприємств, переробних підприємств, окремим фермерським господарствам, особистим селянським господарствам за участь у ярмаркових заходах.


Переглядів: 6475
Поширень: 0