Голова облдержадміністрації Микола Джига переконаний, що завдяки скороченню споживання газу та поширенню альтернативних джерел енергії можна економити і ресурси і гроші. На цьому він наголосив під час робочої наради з питань розвитку альтернативної енергетики в області. Керівник області доручив удосконалити регіональну програму енергоефективності. На підготовку документу Микола Джига дав 10 днів.

В області системно скорочується споживання природного газу. Про це голові облдержадміністрації доповів директор асоціації підприємств «Вінницятеплоенерго» Юрій Іванов. Так, за даними експерта, населення стало менше використовувати блакитне паливо на 45% (хоча кількість газифікованих осель зросла на 15%), бюджетні установи – на 59%, підприємства комунально-побутового сектору – на 60,5%.

Він стверджує, що цьому сприяла зміна у ставленні до енергозбереження, зокрема, бажання заощадити. Відтак, сьогодні взято курс на використання місцевих, вітчизняних енергоресурсів на заміну імпортним. Споживачу пропонується декілька видів такого палива – це вугілля, біомаса, електроенергія за нічним тарифом тощо

Голова облдержадміністрації Микола Джига підкреслює, що популяризація чистої енергетики – питання не лише економічне, воно стосується покращення екології, а також вирішення соціальних проблем. Розширення виробництва біоенергоресурсів створить додаткові робочої місця, що важливо – на селі. Зокрема, перехідним етапом у здійсненні програм енергоефективності може стати дооснащення газових котелень бюджетних закладів резервними котлами на біомасі. В свою чергу сировину для спалювання в таких котлах потрібно буде вирощувати.

Губернатор зазначив: «Сьогодні у нас в області є багато прикладів, на яких можна будувати ідеологію енергоефективності. Економія від впровадження альтернативної енергетики очевидна. Це доводить і приклад с. Росоша (Липовецький р-н), с. Попелюхи (Мурованокуриловецький р-н), і багатьох інших населених пунктів. Це – наше майбутнє, інакше динамічного розвитку не буде».

Він звернув увагу, що час вимагає розробки спеціальної програми з енергоефективності із зрозумілими положеннями, які є реальними до виконання. Такими пунктами, на його думку, є впровадження енергозберігаючих технологій, зокрема, утеплення фасадів будинків, скорочення споживання газу, розвиток альтернативної енергетики, а також, модернізація мереж освітлення. Значну роль в успішній реалізації програми Микола Джига відводить широкій роз’яснювальній роботі, не лише серед населення, а і в середовищі керівників установ та організацій.

На виконання програми залучатимуть інвестиції як з бюджету, так і з приватного капіталу. Зокрема, на фінансування заходів з енергозбереження виділяється 1% з коштів на утримання управлінь облдержадміністрації.


Переглядів: 3052
Поширень: 0