Більше п\'яти тисяч гектарів водно-болотних угідь від села Лядова до міста Ямпіль отримали статус міжнародних. До складу "заповідної" території увійшли ботанічний заказник «Лядівський» та частина парку «Дністер».

За словами начальника відділу охорони земель, біоресурсів, заповідної справи та екологічної експертизи Ірини Кононової, на Вінничині лише 2-3 угіддя можуть претендувати на такий статус.

- Це перше угіддя на Вінниччинні, що отримало статус міжнародного, лише близько 2-3 могли б також претендувати на це звання, - розповіла Ірина Кононова. - Водно-болотні угіддя мають величезне економічне, культурне, наукове і рекреаційне значення. Ці водні ресурси не мають кордонів, так само як і птахи, зокрема, водоплавні, під час своїх сезонних міграцій можуть перетинати державні кордони і, таким чином, мають розглядатися, як міжнародні ресурси. Дністер є місцем зимівлі багатьох птахів, де вони гніздуються, харчуються, серед них достатньо рідкісних представників. Тому ми і надали Кабінету Міністрів пропозицію внести ці землі до Списку водно-болотних угідь міжнародного значення. В зв\'язку з новим статусом землі у людей не вилучаються із користування, однак господарська діяльність на даних територіях повинна сприяти захисту водно-болотних угідь та їх раціональному використанню.

Зазначена територія Дністра є місцем гніздування та зимівлі багатьох видів птахів. Взимку на відкритих плесах можна побачити скупчення крижня, лебедя-шипуна, сірої та білої чапель, лиски, видів, які входять до Червоної книги: гоголя, лебедя-кликуна, великого, середнього та малого крехів, чубатої черні, свіязі, сірої гуски та багатьох інших. На угіддях міжнародного значення зимують рідкісний червонокнижний вид – орлана-білохвоста.


Переглядів: 8124
Поширень: 0