Під час оформлення дорожньо-транспортної пригоди у Тростянецькому районі працівники міліції зупинили підозрілий автомобіль «ВАЗ-2101», який проїжджав повз. У салоні «копійки» міліціонери виявили старовинні ікони.

На Вінниччині затримали викрадачів старовинних іконНа Вінниччині затримали викрадачів старовинних ікон

В цей час до Тростянецького райвідділу міліції надійшло повідомленні від настоятеля храму Святого апостола євангеліста Івана Богослова, який розташований в селі Тростянчик про те, що з приміщення храму невідомі особи шляхом злому замків з трьох вхідних дверей скоїли крадіжку семи великих та двох маленьких старовинних ікон. Викрадені ікони знаходилися у храмі з часів його побудови – кінця 19 століття. Вартість однієї ікони становить близько 3 500 доларів США.

Затриманими виявилися 23 та 24-річні непрацюючі жителі Запорізької області. Як з’ясувалось, з лютого місяця поточного року молодики скоїли крадіжки ще 36 ікон з церков та храмів у Вінницькій, Чернігівській, Кіровоградській областях та м. Сімферополі. Викрадені ікони зловмисники збували постійним купцям у місті Києві та Мелітополі.

На Вінниччині затримали викрадачів старовинних іконНа Вінниччині затримали викрадачів старовинних ікон

Зі слів старшого наукового співробітника вінницького краєзнавчого музею Алли Ліпської, вилучені у зловмисників ікони мають історичну та культурну цінність. Належать вони іконописній школі Києво-Печерської лаври кінця 19 початку 20 століття. Писані ікони на дереві олією, кольоровою емаллю та позолотою. Сьогодні вони потребують реставрації.

Стосовно затриманих порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3. ст. 185 Кримінального кодексу України – «Крадіжка», яка карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.


Переглядів: 4822
Поширень: 0