Сьогодні Україна закінчує збір рекордно великого врожаю, у зв\'язку з чим аграрії і чиновники не знають, як його зберегти і отримати прибуток. Саме цим проблемам і була присвячена Всеукраїнська селекторна нарада, яка відбулась 11 листопада під головуванням заступника міністра аграрної політики і продовольства України Олександра Сеня. За його словами, станом на 31 жовтня, намолочено більше 50 мільйонів тонн зерна, прогнозується 54 мільйонів тонн. Для порівняння, минулого року було намолочено 39 мільйони 200 тисяч тонн зерна.

Між тим Вінниччині є чим пишатися, адже під час всеукраїнської селекторної наради, яку провів заступник міністра аграрної політики і продовольства України Олександр Сень, відзначили, Вінницька область зібрала найкращий врожай зернових: більше 4 млн. тонн. Вітання з нагоди рекордного врожаю отримали вінничани і від Президента України.

Директор департаменту землеробства Міністерства аграрної політики і продовольства Олександр Демидов повідомив: «Ми уже маємо в Україні 53,4 млн тонн зерна при урожайності 36,3 ц/га проти урожайності торік 28,3 ц/га . Хотілось би відзначити області, які мають найбільше валу - Полтавську та Вінницьку області. Вони мають побільше, ніж 4 млн тонн зерна. Щодо кукурудзи ми маємо вже 17, 8 млн тонн кукурудзи. Зібрано 82% площ. Велика урожайність кукурудзи у Вінницькій, Черкаській областях та Криму».

Проте залишається проблема в тому, що коли елеватори були перевантажені зерном, держава продовжувала утримувати експортне мито і обмеження на продаж зернових культур за кордон. Тому, Україна частково втратила свої позиції на світовому зерновому ринку, а аграрії не отримали очікуваний прибуток. Надалі учасники наради приділили багато уваги питанням якості та зберігання зерна. Також активно обговорювалось питання створення спеціалізованих овочесховищ в Україні, яких не вистачає.

Крім того, за словами начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Миколи Неїлика з 96 % площ на Вінниччині уже зібрано зернові. Їхня середня врожайність - 49,6 центнерів з гектара.

 


Переглядів: 3220
Поширень: 0