Зазначив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик 22 листопада під час проведення прес-конференції.

За словами М. Неїлика область має колосальний аграрний потенціал і це наглядно демонструється показниками, які агропромисловий комплекс отримав в поточному році.

За 10 місяців отримано приріст виробництва сільськогосподарської продукції у всіх категоріях господарств на рівні 18%. Це суттєве збільшення обсягів виробництва досягнуто насамперед за рахунок приростів валових зборів і урожайності всіх без винятку сільськогосподарських культур. В рослинницькій галузі вироблено продукції на 25% більше минулорічного показника.

Підходить до завершення збирання зернової кукурудзи і цю культуру зібрано на площі в 90 %. Намолочено 1 млн. 735 тис.тонн при урожайності 74,4 ц/га, що на 5,7 ц/га вище, ніж у минулому році.

Загалом валовий збір зернових культур становить в фізичній вазі біля 4 млн. 210 тис. тонн. Це показник є найкращим за історію статистичних спостережень для Вінницької області.

Накопано 3 млн. 60 тис. тонн цукрових буряків, з яких 2,7 млн. тонн вже перероблено цукровими заводами. В поточному сезоні працювало 14 цукрових заводів і ними вироблено біля 370 тис. тонн цукру, що на 100 тис. тонн більше. Очікуване його виробництво – на рівні 400 тис. тонн. і на сьогодні три заводи вже призупинили виробництво цукру.

У поточному році зібрано 380 тис. тонн овочів та біля 1 млн. 900 тис. тонн картоплі і валові збори овочів та картоплі перевищують минулорічні на 25%.

Не погану базу закладено під урожай наступного року. Хоча природа і внесла деякі корективи в посів озимих культур. Так, посів озимих зернових проведено на 415 тис. га з 443 тис.га від запланованого. З них озиму пшеницю посіяно на 355 тис. га. з 375 тис.га. Розширено площі під озимим житом, в зерні якого Вінничина останній час відчуває потребу і його посіяно на 8,2 тис. га, що на 3 тис.га більше ніж в минулому році.

На площі 987 тис. га підготовлено грунт на зяб, що становить 96% до прогнозу. В тому числі глибока оранка проведена на 119 тис. га, що становить 87 % до прогнозованих площ, з них під цукровий буряк підготовлено 104,4 тис. га глибокого зябу.

М. Неїлик наголосив, що питання, яке на сьогодні турбує аграріїв – це стан посівів озимих культур. Обстеження показали, що сходи озимих зернових отримано на площі 309 тис. га, що становить 75 % до засіву. В доброму та задовільному стані перебуває 70% отриманих сходів озимих зернових, а слабкі і зріджені – 30 %. Є проблеми і з посівами озимого ріпаку, сходи якого отримано на 58 тис.га. що становить 74% до посіяних площ. Третина його площ також слабкі та зріджені. Це зобов’язує господарюючі структури вже сьогодні коригувати структуру посівних площ на наступний рік. У зв’язку з частковим пересівом озимих культур будуть збільшені площі під ярими культурами, зокрема, планується розширення площ під кукурудзою на зерно до 280 тис.га, цукровими буряками - до 107 тис.га та соєю.

М. Неїлик зазначив, що є ряд позитивних зрушень в галузі тваринництва. Так, за десять місяців поточного року в усіх категоріях господарств збільшилось виробництво молока, якого вже вироблено 722,5 тис. тонн, що на 0,6 тис. тонн більше, ніж у минулому році, м’яса реалізовано 76,3 тис. тонн, що більше попереднього року на 2,5 тис. тонн та ряду інших головних продуктів. Також збільшилась до початку року на 3% чисельність поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств, птахопоголів’я - на 12%.

Прибуткове ведення господарської діяльності позитивно впливає на іноваційно-інвестиційний стан агропромислового комплексу. На сьогоднішній день знаходяться в реалізації та будуть реалізовуватися в найближчій перспективі 135 інвестиційних проектів на суму понад 14,4 млрд. грн., спрямованих на розвиток галузі рослинництва, будівництво нових та реконструкцію існуючих тваринницьких комплексів, комбікормових підприємств, елеваторів, тощо.

Протягом 2011-2015 років в галузі тваринництва прогнозується впровадити 45 інвестиційних проектів, в тому числі в молочному скотарстві 39. Це дасть можливість збільшити обсяги виробництва молока і довести його в 2015 році до 1 млн.20 тис.тонн..

В 2011 році в області введено в дію 3 комплекси по промисловому виробництву молока: в ПП „Радівське” с.Радівка Калинівського району (на 500 корів), СТОВ „Хлібороб” с.Зозулинці Козятинського району (на 630 корів), ПАТ „Племзавод „Літинський” с.Громадське Літинського району (на 1300 корів). Розпочато в поточному році будівництво ще 3-х комплексів у промисловому виробництві молока в: ТОВ „Осіївське” с.Осіївка Бершадського району (на 500 корів), ПП „Агро-Кряж 1” с.Станіславчик Жмеринського району (на 1200 корів) та с.Сьомаки цього ж району (на 1200 корів).

До кінця поточного року планується провести реконструкцію молочних комплексів та ферм в 16 сільгосппідприємствах.

В області взято напрямок на будівництво сучасних хлібоприймальних підприємств, які будуть використовувати енергозберігаючі технології.

На сьогодні для забезпечення зберігання зерна за сучасними технологіями в області працює 46 сертифікованих елеваторів загальною потужністю 1,8 млн.тонн. В поточному році уже введено в експлуатацію: два елеватори ПРАТ „Зернопродукт”, загальною потужністю 230 тис. Тонн та ТОВ"Агродар Бар" у Барському районі загальною потужністю 55 тис.тонн. Збільшено ємності на 20 тис. тонн Хмельницького елеватора, а елеватор компанії „Кряж” на 10 тис.тонн у Могилів-Подільському районі.

Протягом найближчих 3 років планується побудувати 10 елеваторів ПП”Кряж” загальною потужністю 225 тис.тонн.


Переглядів: 3845
Поширень: 0