Вінниччина уже за кілька років може зібрати 6 млн. тон зернових

Про це повідомив на прес-конференції 28 листопада перший заступник голови обласної державної адміністрації Іван Мовчан.

За його словами такий результат може стати реальністю за умови високих технологій та професійного підходу до роботи.

Цей рік для області є рекордним зі збору зернових адже на сьогодні зібрано майже 4300 тон. зерна загалом.

Щодо структури посівів на 2012 рік, то вона майже не зміниться. Можливе тільки збільшення посівних площ сої та кукурудзи, а також збільшеня площі під озиме жито, в зерні якого Вінниччина останній час відчуває потребу.

Не погану базу закладено під урожай наступного року. Хоча природа і внесла деякі корективи в посів озимих культур. Посів озимих проведено на 415 тис. га з 443 тис.га. З них озиму пшеницю посіяно на 355 тис. га.

Стан посівів озимих культур, після відповідного обстеження, свідчить про те, що сходи отримано на площі 309 тис. га , або на 75 % до посіяних площ. В доброму та задовільному стані перебуває 70% отриманих сходів, слабкі і зріджені – 30 % - зазначив перший заступник голови ОДА.

В цілому необхідно довести загальну потужність елеваторного господарства до 2,5 млн.тонн. Для цього, в найближчі три роки, планується введення 17 нових сучасних зерноскладів загальною потужністю 700 тис.тонн, для чого необхідно освоїти інвестицій на суму понад 1,1 млрд. грн. – зазначив Іван Мовчан.

З метою стабілізації цін на овочі і фрукти та насичення ринку овочами та фруктами власного виробництва у поточному році буде завершено будівництво двох сучасних холодильників з регульованим газовим середовищем на 18 тис. і 5 тис. тонн. На черзі – реалізація ще 4 інвестиційних проектів у цій сфері.

У 2011-2012 рр. планується додаткове будівництво 7-ми овоче- та картоплесховищ площею місткістю на 14 тис. тонн. В Липовецькому, Немирівському та Теплицькому районах.

Для довідки:
В 2011 році введено в експлуатацію:
два елеватори ПРАТ „Зернопродукт”, загальною потужністю 230 тис. тонн, ТОВ"Агродар Бар" у Барському районі загальною потужністю 55 тис.тонн, збільшено ємності на 20 тис. тонн Хмельницького елеватора, елеватор компанії „Кряж” на 10 тис.тонн у Могилів-Подільському районі.
Протягом найближчих 3 років планується побудувати 10 елеваторів загальною потужністю 225 тис.тонн
На сьогодні для забезпечення зберігання зерна за сучасними технологіями в області працює 46 сертифікованих елеваторів загальною потужністю 1,8 млн.тонн.
У 2010 році компанією ПАТ „Миронівський хлібокомбінат” м. Миронівка Київської області розпочато будівництво птахофабрики в м. Ладижин, проектною потужністю 440 тис. тонн м’яса птиці на рік. Обсяг інвестицій в будівництво складе 1,2 млрд. дол. США. Птахокомплекс планується ввести в експлуатацію в два етапи по 220 тис. тонн кожний.


Переглядів: 2918
Поширень: 0