Нещодавно на Вінниччині представлено проект будівництва нового цукрового заводу, який буде реалізовано у 2015 році і стане одним з найбільших у Європі виробників цукру. За словами першого заступника голови облдержадміністрації Івана Мовчана на земельній ділянці площею 38 га. у Шпикові Тульчинського району буде збудовано новий високотехнологічний цукровий завод потужністю 12 тисяч тонн цукрової сировини за добу.

Його проектування веде одна з найвідоміших у Європі компаній – Wiedemann Polska Projekt, яка має досвід реалізації аналогічних проектів у Європі та Білорусії.

Цукрова промисловість в Україні й на Вінниччині належить до галузей, що потребують докорінного переоснащення. Продуктивність вітчизняних заводів порівняно з продуктивністю аналогічних підприємств інших країн низька. Тож будівництво нового підприємства оснащеного за останнім словом техніки, здатним конкурувати із найпотужнішими світовими виробниками дозволить вдихнути у вітчизняну цукрову галузь нове життя та відкрити для вінницького цукру двері на європейські, азійські та африканські ринки - вважає Іван Мовчан.

Загалом, передбачається що завод у Шпикові працюватиме у сезоні цукроваріння не менше 100 діб й вироблятиме понад 180 тисяч тонн цукру на рік.

Аналогічна робота проводиться і в с. Корделівка. За словами Івана Мовчана наразі розробляється проектна документація.

Зараз накопано 3 млн. 60 тис. тонн цукрових буряків, з яких 2,7 млн. тонн вже перероблено цукровими заводами. В поточному сезоні працювало 14 цукрових заводів. Ними вироблено біля 370 тис. тонн цукру, що на 100 тис. тонн більше, ніж на відповідну дату минулого року. Очікуване його виробництво – на рівні 400 тис. тонн.


Переглядів: 4126
Поширень: 0