Голова облдержадміністрації вважає пріоритетним шляхом розвитку молочного виробництва створення сучасних тваринницьких комплексів, заготівля сировини у яких відповідає стандартам якості і безпеки. «Шлях один – розвивати великотоварне молочне виробництво, будувати сучасні молочні комплекси, щоб молоко було якісним, усі показники відповідали санітарно-біологічним нормам», - зазначив він, перебуваючи на підприємстві «Люстдорф» в Іллінцях. Разом з тим, в області не припинятимуть програму облаштування населених пунктів молокоприймальними установками.

Голова облдержадміністрації відзначив, що в області спостерігається переважаюча тенденція щодо заготівлі молока в приватному секторі. Так, на молокопереробні підприємства області надходить близько 20% сировини від населення. «Враховуючи те, що 80% молока заготовлюється в приватному секторі, а в області взагалі виробляється 1750 тонн на добу, проблема якості якраз головним чином виникала в приватному секторі. Було побудовано дуже багато молокоприймальних пунктів, але цю програму ми ще не завершили», - додав Микола Джига. Впровадженню чіткої системи контролю, на думку очільника області, заважає непослідовність самих приватних виробників молока. «Є такі населені пункти, де особливо важко контролювати ситуацію. Направляємо на перевірку, нібито все нормально, молокоприймальний пункт працює, тільки ревізори поїхали – і знов зносять відрами з воріт молоко на молоковози», - розповідає він. Відтак, резюмує губернатор, обласна влада орієнтується на крупне промислове виробництва молока. «Тому шлях один – розвивати великотоварне молочне виробництво, будувати сучасні молочні комплекси, щоб молоко було якісним, усі показники відповідали санітарно-біологічним нормам, а звідси будуть і прибутки – від населення молоко максимум по 2 грн., а від організованих господарств – по 3,5 грн. і вище, тому що є контроль за якістю. Для переробників і споживачів якість сировини дуже важлива», - підкреслив Микола Джига.

Цю тезу підтверджують експерти. Молокозаводи охочіше співпрацюють з сільгосппідприємствами, каже співзасновник ТОВ «Люстдорф» Олег Васильєв. Зокрема, на його підприємство від індивідуальних господарств надходить лише 12% загального обсягу заготовленого молока.

В районах області за дорученням голови облдержадміністрації створено понад 250 нових молокоприймальних пункти. Всього в області сьогодні працює 550 облаштованих молокозаготівельних установок при потребі у 647 одиниць.


Переглядів: 2632
Поширень: 0