Вінницькі аграрії та представники обласної влади на чолі з першим заступником голови облдержадміністрації на власні очі побачили результати модернізації сільського господарства Білорусії, відвідавши Гродненську область. Керівники агробізнесу зрозуміли, скільки ще потрібно зробити для того, щоб ми могли конкурувати на світовому продовольчому ринку.

Дуже важливо, що б керівники усіх районів і безпосередньо сільгоспвиробники побачили, як в Білорусії реалізується програма модернізації економіки, і які конкретні результати це дає – зауважив Іван Мовчан. – Ми плануємо реалізувати концептуальну програму по будівництву ферм, про яку ми говоримо уже кілька місяців. І саме, перебуваючи в Білорусії ми побачили, як за рахунок своїх ресурсів за 5-7 років тільки одна Гродненська область збудувала 120 молочних ферм, і ще планують збудувати 40 за наступні 2 роки. Це потрібно бачити, цьому потрібно вчитись, це потрібно впроваджувати в життя. – зазначив керівник.

На думку першого заступника голови облдержадміністрації, модернізація білоруського сільського господарства дає реальні робочі місця в сільській місцевості, якісну сільгосппродукцію, яка випускається за стандартами навіть більш жорстким, ніж прийнято в Європі і формує додану вартість, за рахунок якої можна більш активно і стабільно розвивати соціальну інфраструктуру держави.

Якщо ми будемо займатись тільки формуванням сировинної бази, то рано чи пізно перетворимось в країну - постачальника сировини - резюмує Іван Мовчан. Адже поставками сировини ми ніколи не доб\'ємося високого рівня заробітної плати в аграрній сфері, і навряд чи зможемо створити нормальну соціальну сферу на селі, щоб люди могли якісно працювати і жити там.

Також Іван Мовчан пообіцяв найближчим часом розпочати втілювати в життя програму модернізації сільського господарства Вінниччини.

У Білорусі модернізація сільського господарства здійснювалася силами самих аграріїв. Держава забезпечила їм тільки доступ до пільгових кредитів під 3-5% річних. І тільки за рахунок цього в білоруське село за останні 5-7 років було інвестовано близько 45 мільярдів доларів США, - відзначає Іван Мовчан. - Умови, які наразі доступні українським аграріям - більш привабливіші. У нас держава береться відшкодувати 50% вартості будівництва нових комплексів. І тому ми маємо можливість наздогнати Білорусію в найближчі 4-5 років. Потрібно лише бажання керівників господарств і жорстка позиція влади.

 


Переглядів: 2619
Поширень: 0