Проведеним Рахунковою палатою аудитом ефективності використання коштів державного бюджету, на забезпечення медичної допомоги хворим на гемофілію, розсіяний склероз, хворобу Гоше, ураження суглобів та інші окремі захворювання, встановлено, що Міністерством охорони здоров\'я України та органами управління охорони здоров’я в регіонах не забезпечено ефективних управлінських рішень, спрямованих на вирішення пріоритетних потреб галузі та забезпечення хворих лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

За даними управління охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації загальна захворюваність тільки на серцево-судинні захворювання складає в 2008-2010 роках 6,2 – 6,33 тис. чол. на 10 тис. чол. при стійкій тенденції до зростання, смертність 11,3-11,4 чол. на 1 тис. чоловік. При цьому Вінницька область займає 3 місце по показнику «Виписано з лікарні з захворюваннями систем кровообігу на 100 тис. чол.» з значенням 4,45 – 4,56 тис. чол., що більше від загальнодержавного рівня на 20 відсотків.

Органами охорони здоров’я не забезпечено постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, до медичних закладів Вінницької області в обсягах, передбачених чинним законодавством України, на загальну суму 18,8 млн. гривень.

У 2010 році за рахунок державного бюджету передбачалося лікування 21 дитячої хвороби, однак коштів було заплановано тільки на забезпечення лікування п\'яти. Заходами, затвердженими Урядом на 2011 рік, передбачено кошти на лікування лише восьми хвороб у дітей, однак заплановані фінансові ресурси не задовольняють потребу в лікуванні навіть такої кількості захворювань.

Водночас мають місце випадки, коли надходження окремих лікарських засобів майже вдвічі перевищують потребу медичних закладів, або взагалі не застосовуються закладами області при лікуванні хворих. Так, медичними закладами області у березні 2011 року отримано препарат «Плеріго» в кількості 1720 ампул вартістю 0,1 млн. грн., який при лікуванні хворих в області не використовується, оскільки має певні умови для застосування.

Отже, при гарантованому Конституцією та законодавчими актами України праві громадян на доступне медичне обслуговування, обмеженість бюджетного фінансування та в окремих випадках неналежне виконання органами управління охорони здоров’я заходів із забезпечення хворих лікарськими засобами і виробами медичного призначення практично залишає громадян наодинці у вирішенні проблем зі здоров’ям.

Територіальне управління Рахункової палати по Вінницькій, Житомирській,Кіровоградській та Хмельницькій областях

 


Переглядів: 3048
Поширень: 0