За словами місцевого журналіста Василя Кізки на Дністрі є ще не розвідані місця, де можуть бути лебеді. «За моїми підрахунками загалом на Дністрі зараз знаходиться близько 300 лебедів та близько 1,5 тисячі диких качок, які потребують допомоги у ці дні, коли температура повітря впала до мінус 20 градусів», - розповів Кізка.

Він повідомив, що лебеді вже виявлені поблизу с.Цекинівка та с.Іванково і 9 лютого група небайдужих відвідала ці місця та покормила птахів. «За допомогою через Facebook я звернувся до Петра Порошенко, який відкликнувся та виділив нам 500 кг зерна, яким ми погодуємо птахів», - розповів Кізка.

Він зазначив, що в деяких місцях дістатись замерзлих лебедів складно, адже по річці Дністер проходить україно-молдавський кордон і прикордонні служби не допускають людей у цю зону. «Також деякі птахи, що потребують допомоги, зараз знаходяться на молдавській стороні і необхідно дозвіл молдавської сторони, щоб можна було врятувати лебедів, деякі з яких просто вже не можуть пересуватись і їх потрібно вивозити та надавати медичну допомогу, тому що вони можуть загинути. Взяти до приміщення ферм, які розташовані в Ямпільському районі, хворих та замерзлих птахів запропонував Порошенко. На цих фермах лебедів полікують, виходять, а потім, коли потепліє – випустять на волю», - розповів ямпільський журналіст, дякуючи за таку миттєву реакцію з допомогою.

Кізка зазначив, що активізувалась робота прикордонників, співробітників МНС та місцевої влади – одні повідомляють про місця перебування птахів, інші надають технічну допомогу.

В той же час синоптики не радують втішними прогнозами, а повідомляють, що на найближчі три дні у Вінницькій області відбудеться подальше зниження температури повітря до мінус 28 градусів.

Кізка переконаний, що чим більше людей об′єднається навколо спасіння червонокнижних лебедів, тим добріше стане наш світ, адже розпорядженням Кабінету Міністрів України в січні 2012 року водно-болотні угіддя в долині річки Дністер включені до Списку водно-болотних угідь міжнародного значення.

Загальна площа угідь, що охоплюють територію від села Лядова до міста Ямпіль, складає 5394,28 гектарів. До складу заповідної території з міжнародним статусом ввійшли ботанічний заказник "Лядівський" та частина території регіонального ландшафтного парку "Дністер".

Вище зазначена ділянка Дністра є місцем гніздування та зимівлі багатьох видів водоплавних та околоводних птахів. Взимку на відкритих плесах можна бачити скупчення крижня, лебедя-шипуна, сірої та білої чапель, лиски, червонокнижних видів: гоголя, лебедя-кликуна, великого, середнього та малого крехів, чубатої черні, свіязі, сірої гуски та багатьох інших.

Цього року зоологи отримали підтвердження, що верхня частина даної ділянки є місцем зимівлі рідкісного червонокнижного виду – орлана-білохвоста. Даний вид включений до кількох міжнародних конвенцій з охорони диких видів тварин і є особливо вразливим в зимовий період, коли орлани скупчуються на водоймах й поблизу них.

Довідка. Україна є стороною Рамсарської конвенції ("Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів", 02 лютого 1971) та, відповідно до вимог Конвенції, взяла на себе цілий ряд зобов\'язань щодо збереження водно-болотних комплексів.



Переглядів: 4092
Поширень: 0