Так вважають учасники організованого Вінницькою обласною радою засідання «круглого столу»: «Міжнародне співробітництво та сильна регіональна демократія як основа європейської інтеграції», яке відбулось 28 лютого у Вінниці, в рамках відзначення 80-річчя Вінницької області. В заході взяли участь іноземні Посли і офіційні делегації, учасники Асамблеї Європейських регіонів, народні депутати України, керівництво області, начальники всіх обласних управлінь, представники районної влади, громадськості та ЗМІ. «Круглий стіл» об’єднав учасників з регіонів нашої держави, Республіки Молдова, Придністров’я, Сьвєнтокшиського та Мазовецького воєводств Республіки Польща, Російської Федерації.

Проведення у Вінницькій області «круглого столу» щодо міжнародного співробітництва та сильної регіональної демократії має надати новий позитивний імпульс європейській інтеграції та розвитку демократичних процесів в Україні. Адже, за словами голови обласної ради Сергія Татусяка, Президентом України рекомендується як один з інструментів реформування та побудови міцної країни - вивчення європейських моделей регіонального розвитку, наближення України до «Європи регіонів», саме через використання досвіду сучасних європейських методів та підходів до управління.

«Отже тому на сьогодні потрібно активізувати існуючі міжрегіональні і транскордонні зв’язки, стимулювати обмін знаннями та практиками, розвивати діяльність єврорегіонів, що і поставили собі на меті організатори круглого столу. А конструктивні пропозиції, які ми напрацюємо сприятимуть подальшій розбудові відносин між Україною і Вінниччиною зокрема, та Європою, - зазначив Сергій Татусяк. – Тим паче, що у листопаді 2011 року Вінниччина стала 9-ю областю України - повноправним членом Асамблеї Європейських регіонів. Членство Вінниччини в АЄР сприятиме розвитку міжрегіонального співробітництва, підвищенню інвестиційної привабливості регіону, поліпшенню закордонних ділових та культурних зв’язків»

Ключовими питаннями заходу стало поглиблення взаємозв’язків України з країнами ЄС та постедерна еволюція демократії і місцевого самоврядування в Україні. Зокрема, про роль міжрегіонального співробітництва та сильної регіональної демократії на Європросторі розповів Генеральний Секретар Асамблеї Європейських регіонів Паскаль Георген. Співпраці в контексті реформи місцевого самоврядування приділив увагу Голова Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов. А голова Дніпропетровської обласної Ради Євген Удод спробував відкрити нові шляхи до підвищення конкурентноздатності регіонів. Чимало уваги учасники засідання приділили і практичному досвіду отримання коштів від Європейського Союзу.

Завершився «круглий стіл» підписанням Протоколу про співпрацю між Вінницькою обласною Радою та Законодавчими Зборами Свердловської області Російської Федерації та Угоди про міжрегіональне партнерство з Дніпропетровською обласною радою.

Для довідки:
Асамблея Європейських країн – об’єднує близько 300 регіонів з усієї Європи. Створена у 1985 році під назвою Ради Регіонів Європи. АЄР тісно співпрацює з Радою Європи та інституціями Європейського Союзу, і підтримує постійні зв’язки з іншими міжрегіональними асоціаціями. Тому, учасник «круглого столу» вважають, що як «політичний голос регіонів Європи» вона допоможе прискорити процес євро інтеграції нашої держави. А створення реальних можливостей для взаємодії на рівні регіонів має стати потужним імпульсом вперед, основою соціально-економічного й культурного прогресу, а також зменшити існуючі диспропорції у їх розвитку - такі основні завдання переслідували організатори та учасники «круглого столу».


Переглядів: 3455
Поширень: 0