Міністерство аграрної політики і продовольства підписало меморандум про співпрацю з молокопереробними підприємствами, який буде діяти до 31 грудня, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

У документі йдеться, що Мінагрополітики, зі свого боку, буде залучати представників молокопереробних підприємств у підготовці рішень, які вплинуть на ринок молочних продуктів. Також відомство взяло на себе зобов\'язання сприяти підвищенню інвестиційної привабливості учасників ринку молока і молочних продуктів, фінансувати будівництво тваринницьких комплексів з виробництва молока, відшкодовувати вартість закуплених племінних нетелів, корів молочного і комбінованого напряму продуктивності. Також Міністерство частково відшкодовуватиме населенню вартість установок для індивідуального доїння.

У свою чергу, переробні підприємства взяли на себе зобов\'язання забезпечувати закупівлю молока у сільгоспвиробників за економічно обґрунтованими цінами, сприяти стабільному і безперебійному забезпеченню потреб внутрішнього ринку, а також гарантувати належну якість молочних продуктів.

Нагадаємо, з початку поточного року закупівельні ціни знизилися з 3,78 до 3,60 гривень за літр молока. Найбільший спад цін за останній місяць спостерігається у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській та Херсонській областях. В середньому по Україні ціна впала з 3 тис. 742 грн за т до 3 тис. 601 грн. Стабільна ціна спостерігається у Закарпатській, Київській, Одеській, Тернопільській та Чернівецькій областях. Вартість молока зросла лише у двох областях - Черкаській та Криму.

За два місяці 2012 р., за даними Держкомстату, відбулося зменшення середньої ціни виробників на молоко, сухі вершки - на 1,4%, тверді сири - на 1,3% і вершкове масло на 0,7%. Це пов\'язано зі зростанням обсягів промислового виробництва в січні 2012 р. У порівнянні з аналогічним періодом 2011 р., в Україні виробили на 11,7% більше вершкового масла, на 7,1% - жирних сирів і на 10,5% - молока обробленого рідкого.

Раніше, Мінагрополітики прогнозувало, що виробництво молока в Україні в 2012 р. виросте на 7% - до 11,9 млн т. Крім того, міністр мінагрополітики Микола Присяжнюк заявляв, що Мінагрополітики планує закуповувати молоко в 2012 р. у виробників за торішніми цінами.



Переглядів: 3819
Поширень: 0