Агрохолдинг Миронівський хлібопродукт (МХП) вивчає питання будівництва сонячної електростанції потужністю близько 100 МВт на дахах свого птахокомплексу поблизу міста Ладижин (Вінницька обл.).

Як передає Інтерфакс-України, про це повідомив керівник енергоефективних проектів холдингу Олександр Домбровський журналістам у Києві в четвер.

"У Вінницькій області один з найвищих рівнів інсоляції в Україні ... Ми вивчаємо питання будівництва потужної сонячної електростанції в Ладижині - на дахах наших курників і технологічних приміщень. Їх площа - близько 80 тис. квадратних метрів.", - сказав він.

За словами Домбровського, на сьогодні, термін окупності проекту все ще надто високий. "Як тільки він впишеться в 4,5-5 років - будемо будувати", - резюмував він.

Також МХП має намір на початку квітня приступити до будівництва біогазової установки на базі ПрАТ Оріль-Лідер в Дніпропетровській області.

Станція буде виробляти з курячого посліду, стоків птахофабрики і силосу 18,25 млн. кубометрів біогазу на рік (вміст метану - 55-70%, вуглекислого газу - 30-45%). При цьому близько 5 млн. кубометрів буде спалюватися на котельні, ще 13 млн. кубометрів - на чотирьох когенераційних установках виробництва німецької Jenbacher (загальною електричною потужністю 4 МВт, теплової - 4,4 МВт).

Проектом також передбачена 5-а установка Jenbacher. "Якщо буде введений" зелений "тариф на електроенергію з біогазу, ми додамо ще одну установку", - зазначив Домбровський.

Крім того, МХП розглядає варіант застосування тригенераційної технології. "Розглядається варіант тригенерації. В цьому випадку, крім тепла і електрики, буде виробництво холоду - це необхідно, зокрема, для охолодження курників в літній час", - сказав керівник проекту.

Планується, що щорічно станція буде виробляти 30,4 млн. кВтг електроенергії при власному споживанні Оріль-Лідер на рівні 21 млн. кВтг. Залишки електроенергії будуть реалізовуватися на ринок.

"Що стосується природного газу, то Оріль-Лідер зараз спалює на котельні і на опалювальних" гарматах "в курниках близько 11 млн. кубометрів газу на рік. З урахуванням енергозберігаючих заходів, ми розраховуємо його практично повністю замістити біогазом. Тобто підприємство буде енергонезалежним" , - зазначив Домбровський.

Нагадаємо, що раніше президент України Віктор Янукович заморозив розвиток проектів по використанню біогазу, застосувавши право вето на відповідний закон про зелений тариф. На думку глави держави, біогаз вимагає занадто великих вкладень при сумнівних перспективах. Парламент, мабуть, з цією позицією погодився, і в лютому остаточно відхилив закон.

Прихильники біогазу намагаються переконати керівництво країни в помилковості цього рішення. Цей вид енергії активно розвивається в Європі, кажуть вони, і в перспективі може скласти конкуренцію російському газу.



Переглядів: 6064
Поширень: 0