Питання діяльності спиртових підприємств області обговорювалося 26 березня на розширеній нараді за участю першого заступника голови обласної державної адміністрації Івана Мовчана, директора департаменту продовольства міністерства аграрної політики та продовольства України Олександра Куця, заступника генерального директора державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» Віктора Панкова, голів райдержадміністрацій, керівників обласних управлінь та директорів спиртових підприємств області.

Даючи загальну характеристику діяльності спиртових підприємств І.Мовчан зазначив, що на території області таких налічується 11 і які за останні 3 роки скоротили виробництво спирту етилового неденатурованого більше, як у 1,4 рази. У минулому році в області виробляли спирт лише на 7 заводах, а ДП «Гайсинський спиртовий завод» виготовляв високооктанову кисневовмісну добавку до бензину. Питома вага продукції спиртової галузі у загальній реалізації становила понад 5%, а на даний час цей показник знизився до 1,7%. Окрім того ще існують значні суми боргів спиртових заводів до бюджету та Пенсійного фонду України. На 7 спиртзаводах впроваджено процедуру банкрутства.

Характеризуючи діяльність підприємств спиртової галузі та її внесок у економіку області, начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик зауважив, що за останні роки спостерігається негативна динаміка щодо зменшення обсягів виробництва спирту. І головною причиною цієї ситуації є відсутність достатньої кількості нарядів на відвантаження виробленого спирту, а це спричиняє дефіцит обігових коштів на підприємствах та наростання кредиторської заборгованості. Так, на початок березня поточного року залишки спирту становлять 240 тисяч декалітрів і найбільше їх на Бджільнянському (Теплицький р-н) спиртовому заводі – 67 тис.декалітрів, Тростянецькому – 60 тис.декалітрів, Бершадському – 48 тис.декалітрів, Мартинівському – 32 тис.декалітрів. У зв’язку із ситуацією, яка складається навколо спиртових заводів є пропозиція частину їх перепрофілювати на виробництво інших видів продукції, в тому числі біопалива. Але для реалізації цього необхідна відповідна нормативна база та державна участь у фінансуванні таких заходів.

Підводячи підсумки наради І.Мовчан наголосив, що спільними зусиллями влади, державних та приватних інвестицій можливе відродження спиртової галузі, але за умови, що представники Мінагрополітики і ДП «Укрспирт» сприятимуть вирішенню цієї проблеми. Вважаємо за доцільне забезпечити належне фінансування з метою перепрофілювання ряду спиртових заводів Вінниччини відповідно до угоди між Кабінетом Міністрів України та Вінницькою обласною радою щодо регіонального розвитку області, укладеної в січні 2011 року. Також необхідно пришвидшити приєднання спиртових підприємств області до Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт». Спільними зусиллями можливо відновити роботу спиртзаводів, ліквідувати існуючі заборгованості із виплати заробітної плати, інших обов’язкових платежів та упорядкувати відвантаження готової продукції на внутрішні і зовнішні ринки. Також важливо провести модернізацію виробничих потужностей з метою підвищення продуктивності праці та запровадження ефективних технологічних процесів.



Переглядів: 4452
Поширень: 0