Виступаючи на влаштованій з цього приводу прес-конференції, голова організації Петро Бойко зазначив:

- У слові «земляки» - корінь «земля». Напередодні великих релігійних свят – Благовіщення та Пасхи - пробуджується земля, пробуджується людина, пробуджується її свідомість. Тому нам потрібно діяти.

І першою дією стала презентація Центрів сприяння розвитку територіальних громад, які «Земляки» відкривають у найвіддаленіших районах Вінниччини.

- Загальновідомо, що на сьогодні 60 відсотків нашого населення не підтримують політичні партії та їхніх лідерів, - каже Петро Бойко. - На Вінниччині створено 800 громадських організацій, більше 1000 громадських об‘єднань. Відповідно до Постанови Кабміну створені громадські ради при виконавчих органах влади. Але на 90 відсотків ці структури – я маю на увазі громадські організації – створені або зверху, або мають офіси в основному в столиці або обласному центрі.

«Земляки» ж пішли шляхом створення наших осередків саме на периферії: це Чечельник, Бершадь, Піщанка – «віддалені від центру та богом забуті райони».

 голова ВОГО "Земляки" Петро Бойко та керівник  Теплицького районного Центру сприяння розвитку територіальним громадам Іван Терінчик

Голова ВОГО "Земляки" Петро Бойко та керівник Теплицького районного Центру сприяння розвитку територіальним громадам Іван Терінчик

- Сьогодні і уряд, і Верховна Рада, і депутатський корпус декларують повернення уваги до територіальних громад. Адже саме територіальна громада є сьогодні центром розвитку, центром економіки і взагалі поступального руху України як держави. Тому і ми робимо акцент саме на підтримці територіальних громад, - пояснює необхідність створення Центрів Петро Бойко.

За його словами, Центри створюються для надання безкоштовної юридичної, консультативної, волонтерської, матеріальної допомоги територіальним громадам, фізичним та юридичним особам у сфері соціального захисту, земельних питань, розвитку місцевого самоврядування, охорони навколишнього середовища.

- Є маса невирішених питань: видача актів на землю, та земельні паї, спадщина, межові знаки, продажу землі, - за словами Петра Бойка, це лише частка проблем сільських громад, які потребують негайного вирішення. І до цього процесу необхідно залучати депутатів усіх рівнів, зазначає головний «земляк»: - На теренах Вінниччини депутатський корпус – 13 тисяч. Крім того, є депутати-земляки у Верховній Раді. Якщо ми раціонально, продумано, відповідально будемо залучати їх до вирішення проблем територіальних громад – це правильний крок.

Ну а першою справою, яку зробили «Земляки», стала висадка понад 500 фруктових, та такої ж кількості хвойних та декоративних дерев у Теплицькому, Бершадському, Чечельницькому, Гайсинському, Тростянецькому та Піщанському районах, а також у місті Ладижин. Акція триватиме з 5 по 12 квітня та має назву «Нас не буде – буде сад».

Загалом дерева висадять в 11 населених пунктах поблизу дитячих садочків, шкіл, церков та у парках. У тому числі – і на батьківщині поета Василя Стуса у селі Рахнівка та навколо школи-інтернату для дітей з вадами слуху у Піщанці.



Переглядів: 3526
Поширень: 0