Заступник голови обласної державної адміністрації Любов Спірідонова та начальник обласного управління охорони здоров`я та курортів Лідія Діденко взяли участь у Всеукраїнській селекторній нараді під головуванням Першого заступника Глави Адміністрації Президента України Ірини Акімової. Нарада була присвячена питанням реалізації національного проекту «Вчасна допомога». Концепція національного проекту «Вчасна допомога» полягає у створенні єдиних регіональних оперативно-диспетчерських служб із використанням сучасних GPS-технологій для зменшення часу прибуття бригад швидкої медичної допомоги до пацієнта.

Розпочинаючи селекторну нараду, І.Акімова наголосила, що питання модернізації системи екстреної допомоги стосуються і медичної, і технічної, і організаційної сторони. На реалізацію проекту «Вчасна допомога» з держбюджету виділяється 80 млн. грн, які будуть спрямовані на технічне оснащення, закупівлю та встановлення обладнання, проведення тренінгів для фахівців тощо. Адже 50% успіху проекту, як зазначила І.Акімова – це організаційна сторона і професійність медичного персоналу.

Проведення поглибленого регіонального аудиту з метою оцінки стану надання екстреної медичної допомоги та її ресурсного забезпечення і підготовки чітких критеріїв модернізації екстреної медичної допомоги з урахуванням місцевих особливостей – такі основні завдання озвучила І.Акімова для регіонів за результатами наради.

«Створення єдиної системи екстреної допомоги дозволить направити на виклик бригаду швидкої допомоги, що знаходиться найближче до потерпілого. Завдяки спільному фінансуванню і єдиній диспетчерській всі організаційні перепони зникають. Тож жителі Вінницької області, незалежно від того, у якому районі вони проживають, зможуть вчасно отримати необхідну медичну допомогу», – підкреслила по закінченню селекторної наради Л. Спірідонова.

«Модернізації екстреної допомоги приділяється багато уваги, особливо зараз, коли Вінниччина є пілотним регіоном у реформуванні системи охорони здоров’я України», — наголосила Л.Діденко. Наші завдання – домогтися прискорення часу доїзду до пацієнта, покращення якості отримання швидкої медичної допомоги. З метою створення в області єдиної системи екстреної медичної допомоги створено комунальну установу «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», – головний заклад служби екстреної медичної допомоги, готуються зміни до штатного розпису по розгортанню централізованої диспетчерської. Швидкими темпами ведеться будівництво приміщення для розташування Вінницького обласного центру ЕМД та медицини катастроф, на що виділено із державного бюджету 2 млн.100 тис.грн. Розпочато створення територіального медичного об’єднання екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, до складу якого увійде обласний центр ЕМД та медицини катастроф, як головна установа з централізованою диспетчерською та шість станцій ШМД. Дві станції швидкої медичної допомоги (Вінницька та Жмеринська) уже функціонують. Розпочата робота щодо створення Бершадської та Могилів-Подільської станцій ШМД. Сьогодні діючі 27 відділень та 3 підстанції швидкої медичної допомоги ввійдуть без змін до складу ТМО. Із 81 запланованих, розгорнуто 24 пункти тимчасового базування бригад ШМД, для досягнення нормативу 10 та 20- хвилинної транспортної доступності надання екстреної медичної допомоги. В області прийнято рішення обласної Ради щодо відновлення польотів санітарної авіації на базі комунального підприємства «Аеропорт «Вінниця», на що виділено 600 тис. грн. Для забезпечення швидкої медичної допомоги на придбання медикаментів виділено 11 млн 584 тис. грн, розпочато процес тендерних закупівель. Це дасть змогу покращити надання екстреної медичної допомоги із розрахунку з 2-6 грн до 27 грн на один виклик. За рахунок централізованих закупівель для забезпечення ШМД в першому півріччі 2012 року плануються поставки 40 санітарних автомобілів класу С і В».

Як повідомила Л.Діденко, створення централізованої диспетчерської в області заплановано до кінця 2012 року. Щоб повністю забезпечити технічну сторону питання, за попередніми підрахунками фахівців, необхідно 6,5 млн. грн. Загалом на реалізацію проекту «Вчасна допомога» із державного бюджету виділяється 80 млн. грн, які будуть розподілені між регіонами.



Переглядів: 5528
Поширень: 0