Ця визначна подія відбулася 22-23 травня 1652 р. біля гори Батіг, що на лівому березі Південного Бугу поблизу с. Четвертинівки Тростянецького району. 

Верховна Рада прийняла постанову про відзначення цієї події на державному рівні. На її виконання Вінницький національний аграрний університет зініціював проведення засідання «круглого столу» на тему: «Проблема війни у міжнародних відносинах першої половини XVII століття і сучасність (до 360-річчя битви під Батогом)». Метою заходу є аналіз і конкретизація військово-політичної спадщини України, окреслення значення Батозької битви для історії нашої держави та її актуальність в сьогоденні.

Запрошені на засідання «круглого столу» історики, краєзнавці, представники громадських та національно-патріотичних об’єднань Вінницького краю обговорювали для подальшого розвитку історичної науки необхідні різнопланові підходи до оцінки подій та фактів минувшини.

Програма «круглого столу» передбачала розгляд маловідомих і цікавих фактів періоду національно-визвольної війни, зокрема й головного об’єкту обговорення – битви під Батогом. Ініціатор зібрання, завідувач кафедрою історії України та філософії, доктор історичних наук, професор Костянтин Левчук зазначив, що ця історична подія, дійсно, неординарна. Спершу її річницю планувалось відзначати тільки на регіональному рівні, але, з огляду на чималий інтерес до події з боку українських науковців, вирішено провести цей захід більш масштабно.

З приводу національно-визвольної боротьби існує чимало досліджень, але тих, які б окремо висвітлювали події, що відбувались на історичній частині Поділля у XVII століттях - Брацлавщині – немає, зауважив доктор історичних наук, професор, завкафедрою історії України ВДПУ ім. М.Коцюбинського Іван Романюк. Між тим, роль Вінниччини у національно-визвольних змаганнях XVII ст. є надзвичайно великою, адже цими подіями була охоплена вся територія нинішньої Вінницької області. З нашим краєм пов’язані перші згадки про козацтво, адже він подарував світові чимало його відомих представників.

Свої тлумачення висловили також проректори університету Оксана Скоромна та Людмила Середа, викладачі історії та вчені з аграрного університету Петро Слотюк, Світлана Богатчук, Наталія Швець, а також педагогічного Анатолій Лисий, Ігор Кушко, Олена Стадник, Юрій Степанчук та інші. Щодо значення Батозької битви вчені були одностайними: це була видатна перемога українців над поляками в ході Визвольної війни. Вона засвідчила геніальність Б.Хмельницького, як полководця і високий рівень воєнного мистецтва української війська. Польські загарбники змушені були спішно покинути територію Гетьманщини, а невигідний для України Білоцерківський договір було скасовано. В результаті цієї перемоги зміцнилися українсько-молдовські зв’язки, відбувся шлюб між Тимошем Хмельницьким і Розандою Лупул, Молдова стала союзницею України.


Переглядів: 5078
Поширень: 0