Про зусилля які докладає та за якими напрямами діє обласна служба зайнятості з метою подолання безробіття в містах та селах області та виконання Регіональної угоди, укладеної між обласною державною адміністрацією, обласною Радою, організацією роботодавців та Федерацією профспілок області доповідав на засіданні ради Федерації профспілок Вінницької області директор обласного центру зайнятості В’ячеслав Гаврилюк.

Як відмітив В’ячеслав Гаврилюк, за 4 місяці 2012 року за сприяння служби працевлаштовано 11,7 тис. незайнятих громадян (регіональною програмою зайнятості населення передбачено 11,0 тис.). Це 25,7% від усіх, хто до нас звернувся ( а усього скористалося послугами СЗ у 2012 році 45,6 тис. незайнятих осіб). Серед працевлаштованих: 4,0 тис. жінок, 4,6 тис. молодих осіб у віці до 35 років, 6,3 тис. сільських безробітних, 0,9 тис. неконкурентоспроможних на ринку праці осіб, що підпадають під 5% квоту, 187 осіб з обмеженими фізичними можливостями.

За словами В’ячеслава Гаврилюка продовжено позитивну динаміку щодо працевлаштування безробітних на додаткові робочі місця, які створюються роботодавцями за сприяння дотацій з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Протягом року таким шляхом створено 768 робочих місць, на які, переважно, працевлаштовані безробітні, що тривалий час перебували на обліку.

З травня минулого року відновлено також практику організаційної та фінансової підтримки безробітних у започаткуванні ними підприємницької діяльності. У 2012 році пройшли відповідне навчання, отримали одноразову допомогу по безробіттю і зареєструвалися як підприємці 113 осіб.

На базі більш як півтисячі навчальних закладів, підприємств та у суб’єктів підприємницької діяльності, за майже 150 напрямами, проводилось професійне навчання 4,7 тис. безробітних, з них 1,9 тис. жінок, 1,8 тис. молодих осіб у віці до 35 років, 732 неконкурентоспроможних на ринку праці особи та 70 осіб з обмеженими фізичними можливостями. Більшість з них (майже 94%) навчалися під конкретні замовлення роботодавців на підготовку робітників певних професій. Така форма співпраці з роботодавцями забезпечує гарантоване працевлаштування безробітних після закінчення навчання і, відповідно, зменшує обсяги довготривалого безробіття. На 1 травня з 3,7 тис. осіб, які завершили навчання, 87,3% вже працевлаштовані. І це, стабільно, найкращий результат у державі.

Забезпечено тимчасову трудову діяльність і відповідну матеріальну підтримку 3,9 тис. незайнятих громадян завдяки залученню їх до оплачуваних громадських робіт. Кожним з них відпрацьовано, у середньому, по 12 днів. Такі роботи проводилися на підприємствах більшості галузей економіки області, найбільш поширено – на підприємствах сільського та лісового господарства – 1,7 тис. осіб або 45,0% загальної чисельності залучених до таких робіт та в організаціях державного управління (1,1 тис. осіб або 28%).

Досягнуто позитивних зрушень у питаннях соціального захисту населення, яке не спроможне скласти конкуренції на ринку праці. Зокрема, рівень використання заброньованих робочих місць склав у січні-березні 8,7%. Більш як на 20% використали заброньовані робочі місця Чечельницький, Піщанський район та м. Ладижин.

Усього з 7 тис. цієї категорії незайнятих громадян за 4 міс. працевлаштовано 0,9 тис. або 12,4%, з них на додаткові робочі місця, створені роботодавцями за сприяння дотацій з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття – 256, шляхом одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності – 13.

Кількість працевлаштованих за сприяння центрів зайнятості осіб з інвалідністю зросла з 168 до 187 чол., рівень їх працевлаштування складає 18,7% до 18,4% у минулому році.

З 23,9 до 25,2% підвищився рівень працевлаштування сільських безробітних, 60% професійного навчання, яке здійснювалося за сприяння служби зайнятості, було організовано саме для безробітних мешканців села» - відзначив директор обласного Центру Зайнятості.

Для довідки
Загальна інформація про стан ринку праці області

У січні-квітні 2012 року на ринку праці Вінниччини відбувалися незначні, але позитивні зміни: поступово знижувалися обсяги і рівень безробіття, скорочувалися обсяги вимушеної неповної зайнятості, зростала зайнятість населення. Це підтверджується останніми даними Держкомстату України (за 2011 рік). Порівняно з 2010 роком, чисельність безробітних серед економічно активного населення, розрахована за методологією Міжнародної організації праці, зменшилася з 76,9 до 75,2 тис. чол., рівень безробіття знизився з 10,0 до 9,7% (середній по Україні – 7,9%). Рівень зайнятості населення трохи підвищився з 57,5 до 58,4%. (середній по Україні – 59,2%).
 

За 4 місяці в області створено 9,5 тис. робочих місць, що на 33% більше від обсягів відповідного періоду минулого року. Та велика частина цього приросту відбулась за рахунок реформування охорони здоров’я та інших галузей і зовсім «новими» ці місця назвати не можна.
Тому слід зазначити, що поява ознак стабільності у сфері зайнятості та безробіття (за обстеженням Міжнародної організації праці) поки що, нажаль, не призвела до зникнення проблем на ринку праці. Та як і в минулому році, ми працюємо в умовах обмеженого попиту на робочу силу з низькооплачуваною заробітною платою.
Загальна кількість вакансій за 4 місяці 2012 року на 3 % переважає минулорічну, але у деяких районах зменшилась більш, ніж на 40%.
Не завжди умови праці на підприємствах, в установах та організаціях, де ці вакансії існують, відповідають вимогам населення. Значна кількість вакансій залишається непривабливою для безробітних через низький рівень заробітної плати. 32% від запропонованих роботодавцями вакансій мають заробітну плату не більше мінімальної (в середньому по Україні – 25% таких вакансій). При цьому, середній розмір заробітної плати в області на 20% нижчий, ніж у середньому по Україні. І це одна із тема, яку нам з вами варто обсудити. Суспільна відповідальність бізнесу має бути сформована в свідомості людини, що ним займається і ми з вами не можемо залишатися байдужим до цього.
 

За 4 місяці послугами служби зайнятості скористалося 45,6 тис. незайнятих громадян. На 1 травня на обліку перебувало 27,3 тис. осіб та залишались актуальними 2012 вакансій. Навантаження на одну вакансію склало 14 осіб, що більш ніж удвічі більше середнього по державі.
 

У 2012 році з підприємств, організацій та установ області вивільнено у зв’язку із скороченням чисельності, змінами в організації виробництва, ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням 1,3 тис. працівників (у січні-квітні 2011 р. – 1,0 тис.). Більшість роботодавців продовжують застосовувати можливість звільнення працівників за угодою сторін або закінченням терміну трудового договору. Зокрема, у загальній чисельності зареєстрованих протягом року громадян питома вага вивільнених становила лише 5,5%, звільнених за власним бажанням – 8,8%, тоді як за угодою сторін – 41,3%, у зв’язку із закінченням строку трудового договору – 32,9%.
 

Значну частину від загальної чисельності вивільнених склали працівники, вивільнені в результаті проведених державою реформ: у медичній та освітній галузі (321 особа), у державному управлінні (271 особа). 276 чол. вивільнено у галузі розподілення електроенергії, газу та води, 185 особа - у переробній промисловості області.
У кожному базовому центрі зайнятості розроблено план заходів щодо оперативного реагування та організації раннього втручання при запланованому вивільненні працівників та дій в ситуації масового вивільнення, проведено навчання з відповідними спеціалістами центрів зайнятості.



Переглядів: 3574
Поширень: 0