22 травня на виїзній нараді в райцентрі Іллінці голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига доручив керівництву всіх районів Вінниччини підняти ціни на молоко, що закупається у населення.

Для цього він порадив створити в кожному селі молокоприймальний пункт.

"Тоді схема отримання молока буде більш прозора. Молоко буде більш якісне. Гроші селяни не будуть отримувати від невідомого "дядька" просто з кармана. І документи відповідні будуть оформлятися. Інакше стають можливими випадками, коли посередник тікає з людськими грошима, які йому віддали за молоко. Так було в Липовецькому районі. Чому він до цих пір не знайдений? Обманув людей, а ми його не можемо найти. Хто тоді буде вірити цій владі?", - зазначив губернатор.

У приклад всім поставив підприємство "Люстдорф", яке працює з людьми тільки через молокоприймальні пункти.

Порівняно з іншими заводами це підприємство тримає більш-менш високу ціну на молоко. Залежно від жирності, за літр молока беруть у населення від 2,07 гривні до 2,70. А ось ціна 1,60-1,65 гривні неприпустима. З цією ситуацією треба негайно розбиратись. Люди не повинні страждати. А посередників треба приструнити", - наголосив він.

Начальник Головного управління агропромислового комплексу Микола Неїлик розповів, скільки насправді заробляють власники корів.

"Затрати на виробництво одного літра молока сягають 1,55 гривні. У середньому на Вінниччині молоко беруть у селян по 1,85 гривень. Значить, у місяць власник заробляє 135 гривень. Хіба це заробіток? Молоко повинно коштувати не менше 2,30", - запевнив Неїлик.

Спочатку делегація голів райдержадміністрацій, начальників управлінь відвідало молокоприймальний пункт у селі Жорнища Іллінецького району. Згодом власник підприємства "Люстдорф" Олег Васільєв показав та розповів шлях молока від заготівельного пункту до пакетованого продукту.

Усі присутні з задоволенням покуштували різні сорти молока. Найбільше сподобалося шоколадне. Його випили майже все.



Переглядів: 6336
Поширень: 0