Сергій Татусяк

26 червня голова Єврорегіону Сергій Татусяк провів перше засідання по створенню проекту щодо покращення перетину кордону для громадян та підприємців в рамках Єврорегіону «Дністер», що відбулось у м. Вінниці.

Ініціаторами даного проекту виступили Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) та Єврорегіон «Дністер». Місію EUBAM до Вінниці приїхав представляти радник з питань стратегії, планування та управління якістю Жан Ван Акер. У зустрічі також взяли участь представники Державної митної служби України, Державної прикордонної служби, Вінницької митниці, Могилів-Подільського прикордонного загону, представники прикордонної та митної служб Республіки Молдова, підприємці та громадські діячі.

- Для нас важливо, щоб ми за невеликий проміжок часу зробили максимум і створили комфортні умови для всіх громадян, які проживають на території прикордонної смуги – наголосив Сергій Татусяк.

Жан Ван Акер

- Ми дуже зацікавлені в даному проекті. І сьогоднішня зустріч – лише один із багатьох кроків в процесі покращення перетину кордону. Тому в своїй роботі ми зробимо все, щоб цей проект довести до досконалості – запевнив присутнім Жан Ван Акер.

В рамках зустрічі було розглянуто методологію проекту та визначені графіки його реалізації, відповідно до яких перші результати мають бути досягнуті до кінця жовтня 2012 року.

Інформація для довідки:

Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) розпочала свою діяльність 30 листопада 2005 року у відповідь на спільне звернення Президентів Республіки Молдова та України до Європейської Комісії. На молдавсько-українському кордоні завдовжки 1222 км мали місце чисельні протизаконні транскордонні дії, такі як торгівля людьми, контрабанда та інші форми незаконного переміщення товарів. Ситуація ще більше ускладнювалась існуванням в Республіці Молдова сепаратистського Придністровського регіону, який примикає до того ж кордону упродовж 454 км і який не контролюється урядом Молдови. В результаті обидва уряди втрачали значну частину надходжень, котрі осідали в кишенях організованої злочинності.

EUBAM - це консультативно-технічний орган, який повністю фінансується Європейським Союзом у межах Європейського інструменту добросусідства та партнерства, мандат якого передбачає нарощування можливостей наших партнерів, в першу чергу прикордонних та митних відомств, а також інших правоохоронних та державних органів Молдови і України у галузі управління кордонами. При цьому партнером з реалізації виступає Програма розвитку ООН (ПРООН). Шляхом надання нашим партнерам всебічної підтримки у впровадженні передового досвіду ЄС через свою штаб-квартиру в Одесі та шість польових офісів з обох сторін молдавсько-українського кордону EUBAM прагне до того , щоб прикордонні та митні процедури і норми в Молдові та Україні в кінці кінців дзеркально відображали аналогічні процедури, які переважають в Європейському Союзі.

В більш широкому контексті і в рамках Європейської політики добросусідства EUBAM являє собою унікальний інструмент, з допомогою якого ЄС намагається, з одного боку, сприяти розвиткові законної торгівлі та пересуванню осіб, а з іншого боку, гарантувати безпеку своїх громадян і боротися зі злочинністю.

Починаючи з 2004 року обласною державною адміністрацією та обласною Радою проводилась робота щодо створення Єврорегіону «Дністер». Вінниччина проявила ініціативу та, спільно з представниками молдовської сторони, напрацювала ряд установчих документів, але через політичну нестабільність в Республіці Молдова утворення об’єднання було відкладено. З 2008 року повторно активізувалась робота щодо створення Єврорегіону. Було проведено ряд консультаційних нарад та семінарів за участю європейських експертів та фахівців з питань створення, організації та функціонування єврорегіонів. 2 лютого 2012 р. в м. Київ, під час двосторонньої зустрічі Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова та Прем’єр-міністра Республіки Молдова В. Філата, відбулось підписання статутних документів Єврорегіону «Дністер», а саме, установчого договору. Згідно угоди до Єврорегіону «Дністер» від України ввійшла Вінницька область, від Республіки Молдова райони: Сорока, Дондушень, Окніца, Резіна, Флорешть і Шолданешть.



Переглядів: 5617
Поширень: 0