Вщент заповнена селянами площа перетворилась ввечері 6 липня на бурхливий народний фестиваль. За давніми повір’ями саме у ніч з 6 на 7 липня відбуваються справжні дива. Кожен, хто долучився до святкування, зміг насолодитись святковим настроєм, який «правив» цього вечора до самої ночі.

Дійство, яке було організовано селищною радою за сприяння Фонду Петра Порошенка й місцевих підприємців, розпочалось під гру народних музик й виступів фольклорних колективів, як місцевих так і відомого колективу «Дармограй». Усі селяни, що приходили на святкування, вітали одне одного й обов’язково це привітання супроводжувало поцілунком, адже на 6 липня припадає ще й день поцілунків.

Від імені Петра Порошенка жителів Вороновиці привітав керівник Вінницької кондфабрики Олександр Білик, який побажав кожному знайти свою чарівну квітку папороті. «Вітаю вас сьогодні з цим святом, святом традицій, святом перемоги добра над злом. Бажаю вам кожному сьогодні знайти свою квітку папороті і нехай ця квітка у ваші родини принесе любов, радість, злагоду, благополуччя. Нехай це величезне купальське вогнище, яке буде сьогодні запалене, очистить ваші родини від негараздів та усіх хвороб», - сказав Білик. Він зазначив, що Фонд Петра Порошенка долучився до організації для громади Вороновиці свята Івана Купала, яке традиційно відзначається в Україні. «Ми хотіли сьогодні організувати свято традицій у фольклорному стилі, щоб людям було весело та цікаво відзначити цей день», - сказав Білик.

Ну а селищний голова Віктор Стецький нагадав своїм односельцям, що Купала - це дуже гарне свято й люди збираються, щоб побачити один одного, поспілкуватись, потанцювати, повеселитись. «Вороновиця велике селище, в нас мешкає близько 7 тисяч людей й щороку ми відзначаємо Івана Купала, завжди запалюємо велике вогнище та запускаємо феєрверк. Людям потрібна віддушина, потрібно повеселитись, зібратись разом», - сказав селищний голова. Він зазначив, що в організації свята допоміг Фонд Петра Порошенка та місцеві підприємці, тож на його проведення не було витрачено жодної бюджетної копійки. «Це не перша допомога від Фонду Петра Порошенка громаді нашого селища. У минулому році Вороновиця відсвяткувала 620 років й свято День Матері - на ці свята Фонд Петра Порошенка дарував нам подарунки. Але на такій обалдєнній сцені, яку до сьогоднішнього свята забезпечив Фонд Петра Олексійовича, наші артисти ще не виступали», - сказав Стецький.

Не обійшлось святкування й без традиційних хороводів, розіграшів та лотереї.
Як стемніло, за підрахунками правоохоронців, близько 4 тисячі воронівчан, вразив яскравий та улюблений усіма грандіозний феєрверк.
Але цим свято не завершилось, адже одним з головних атрибутів свята є вогонь. Учасники «фаєр-шоу», на фоні нічного неба, вразили усіх воронівчан та гостей свята своїми вміннями приборкувати та володіти вогнем.
Тим часом, напроти гори, де вже завершувалось шоу вогню, почало палати величезне купальське вогнище, яке, здавалось, своїм теплом та величчю очищало від нечесті усе навкруги.
Завершилось вороновицьке дійство грандіозною дискотекою під відкритим небом біля сцени та купальського вогнища. Тож можна упевнено сказати, що Івана Купала у Вороновиці та навколишніх селах згадуватимуть ще довго. Свято тут вдалося на славу.

Довідка:

Фонд Петра Порошенка заснований у 1998 році й не обмежується територією, державою, нацією чи окремою релігією. Фонд підтримує проекти, які відроджують християнські традиції українського народу та виховують у дітях та молоді терпимість, співчуття та активну громадську позицію.
Фонд підтримує та допомагає талановитій молоді, сповідує та пропагує «здоровий спосіб життя», а також прагнення людини до самовдосконалення й робить все залежне від себе для того, щоб кожен громадянин мав право на гідне і достойне життя.

Івана Купала (Купайла) — традиційне свято, яке відзначається християнами східного обряду в Україні, Білорусі, Росії в ніч на 7 липня. Головні атрибути свята — це Купало й Марена. Згідно із слов\'янським міфом, зимове божество, що морить землю стужею, а людину хворобою і голодом. Власне святкування починалося з виготовлення опудала головних персонажів свята — Купала і Марени. Взявшись за руки, дівчата ходять навколо Купала й Марени й співають пісень. Основною темою цих хороводів є кохання.
Після втоплення Марени (інколи топили Купала) дівчата тікають від хлопців до води, щоб ворожити («заворожувати вроду»). Вони дістають свічки, запалюють їх і прилаштувавши до своїх вінків, пускають на воду. Поки вінки пливуть, дівчата ідуть понад річкою й співають. Обов\'язково розкладається велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або в парі.
Існує повір\'я про цвіт папороті, котрий ніби то з\'являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову будь-якого створіння, може бачити заховані в землю скарби.
Також існує повір\'я, що зібрані в ніч на Івана Купала чи вранці з «іванівською» росою лікарські рослини мають особливу, надзвичайну силу.



Переглядів: 9922
Поширень: 0