30 липня на теренах Поділля стартує унікальний культурологічний проект «Мальована Хата». У старовинному подільському селі із символічною назвою Сліди Могилів-Подільського району зберуться народні майстри - художники із України, Молдови, Росії, Польщі, Білорусії - і розпишуть 10 фасадів хат, господарських будівель та мурів у традиційному стилі подільського народного малярства. Ініціатором та організатором фестивалю виступив Благодійний фонд «Батьківська земля».

- Ідея виникла під час спілкування з місцевим художником, який запропонував організувати художню акцію за участю його колег та друзів з сусідніх держав. Ми хочемо, щоби люди проявляли творчу ініціативу в усіх сферах життя, підтримуємо зусилля, направлені на розвиток різноманітних форм співробітництва між людьми, які живуть у наших прикордонних регіонах, адже ці зв’язки призводять до розвитку людського середовища і економіки, - каже Голова правління фонду «Батьківська земля» Оксана Калетник. - Нам також не до вподоби, коли традиційна українська гостинність проявляється ледь не на останні кошти. Тому ми побачили у висловленій пропозиції можливість організувати фестиваль, доповнивши суто художній проект соціально важливою складовою, необхідною для розвитку регіону. На цій основі можна проводити фестивалі, конкурси, йти далі в напрямку формування творчих здібностей.

Фонд «Батьківська земля» запросив художників з України, Молдови, Білорусі, Росії, які мають не лише відтворити традиційні розписи, але й оновити їх звучання, знайти їх сучасні рішення, які будуть зрозумілими та цікавими з точки зору формування туристичного середовища, в якому розкриється унікальна європейська сутність української культури. Художники розмальовують хати, створюючи матеріальну складову зеленої садиби. Водночас вони є гостями у цій садибі – виступають у ролі «зелених туристів», приймаючи яких господарі виробляють навички у прийманні таких гостей, навчаються, усвідомлюють себе в якості організаторів «зеленої садиби». Фонд у такий спосіб ініціює нову форму економічної активності населення і займається просвітницькою діяльністю, адже мешканці села у процесі реалізації проекту засвоюють необхідні навички – навчаються рекламувати себе в Інтернеті, навчаються стандартам, необхідним для того, щоб приймати «зелених туристів».

Адже треба вміти і приготувати, і прибрати, і розповісти про свій край і організувати власні культурні проекти таким чином, що ринок «зеленого туризму» Вас побачив, щоб сподобалося людям перебувати на Поділлі, - переконана Оксана Калетник. - Необхідно зробити так, щоби багатство природи і духовності нашого краю майбутні зелені туристи могли засвоювати у спілкуванні з місцевими людьми – лише тоді цей напрямок буде ефективно працювати, розвиватися і приносити прибуток. Сподіваємося також і на те, що люди бачитимуть: для початку власного проекту «зелена садиба» не треба дуже багато грошей, треба розпочати, а далі – вже справа за власними зусиллями.



Переглядів: 5667
Поширень: 0