У старовинному подільському селі із символічною назвою Сліди Могилів-Подільського району зібралися народні майстри - художники із України, Молдови, Росії, Польщі, Білорусії - і розписали 10 фасадів хат, господарських будівель та мурів у традиційному стилі подільського народного малярства.

«Ідея такого міжнародного фестивалю виникла в минулому році,- розповідає ідейний натхненник «Мальованої хати», місцевий художник та скульптор Микола Крижанівський.- Ми з моїм другом Сергієм Кушніром відновили та розписали стару та запущену хату при в’їзді в село. Тоді ж і зародилася думка відродити те давнє українське мистецтво для того, щоб довести, що український народ –_глибоко талановитий з великим духовним корінням. На жаль в наш час це все забувається, бо ми перейшли в більш матеріальну площину буття. Через злигодні і проблеми забули, що ми – народ, багатий своєю духовною культурою»

Підтримав ідею сільської громади та місцевого скульптора Миколи Крижанівського Благодійний фонд «Батьківська земля», виступивши організатором фестивалю.

«Ми хочемо, щоби люди проявляли творчу ініціативу в усіх сферах життя, підтримуємо зусилля, направлені на розвиток різноманітних форм співробітництва між людьми, які живуть у наших прикордонних регіонах, адже ці зв’язки призводять до розвитку людського середовища і економіки, - зазначила громадський діяч Оксана Калетник на відкритті фестивалю. - Нам також не до вподоби, коли традиційна українська гостинність проявляється ледь не на останні кошти. Тому ми побачили у висловленій пропозиції можливість організувати фестиваль, доповнивши суто художній проект соціально важливою складовою, необхідною для розвитку регіону. На цій основі можна проводити фестивалі, конкурси, йти далі в напрямку формування творчих здібностей»

Коли організатори готували фестиваль, то взяли культурні традиції нашого краю, які є втіленням життєдайних сил народу, адже саме вони дають натхнення до творчості, до життя. А для налагодження ділових контактів у культурному та туристичному середовищі на фестиваль «Мальована Хата» запросили художників з України, Молдови, Білорусі, Росії, які мають не лише відтворити традиційні розписи, але й оновити їх звучання, знайти їх сучасні рішення, які будуть зрозумілими та цікавими з точки зору формування туристичного середовища, в якому розкриється унікальна європейська сутність української культури.

Через фестиваль «Мальована хата» фонд ініціює нову форму економічної активності населення і займається просвітницькою діяльністю, адже мешканці села у процесі реалізації проекту засвоюють необхідні навички – навчаються рекламувати себе в Інтернеті, навчаються стандартам, необхідним для того, щоб приймати «зелених туристів».

Фестиваль «Мальована Хата» триватиме до 12 серпня. За цей час одна вулиця у славному селі Сліди має перетворитися на культурно-туристичний об’єкт, який згодом приваблюватиме «зелених туристів».



Переглядів: 5986
Поширень: 0