З метою недопущення цієї хвороби на території області під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Івана Мовчана 6 серпня відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації.

Членами комісії була заслухана доповідь головного державного інспектора ветеринарної медицини Вінницької області Григорія Сидорука щодо виникнення африканської чуми свиней в Запорізькій області і про велику небезпеку занесення збудника цієї хвороби на територію Вінницької області. Він зазначив, що ймовірним джерелом інфекції могло бути завезення відпочиваючими з Російської федерації збудника хвороби в харчових продуктах тваринного походження.

Тому на сьогодні є реальна загроза занесення збудника хвороби на територію області.

За словами Григорія Сидорука, це захворювання передається від хворих до здорових тварин і закінчується загибеллю. Його лікування і профілактика не розроблені і при виникненні хвороби все свинопоголів‘я знищують. Збудником захворювання є вірус, який має здатність зберігатись у м‘ясі тварин до 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, у гною – до 3 місяців.

Заслухавши і обговоривши надану інформацію членами Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації було прийнято рішення, де детально визначені завдання усім відповідним службам на рівні області та районів щодо недопущення занесення збудника хвороби на територію області та підвищення ефективності проведення профілактичних заходів.

Підводячи підсумки засідання комісії Іван Мовчан наголосив, що цей збудник є безпечним для людини, але представляє велику загрозу для поголів‘я свиней, що несе за собою великі економічні втрати та є проблемою продовольчої безпеки області та держави в цілому. Він закликав усіх керівників відповідних служб області з особливою відповідальністю віднестись до виконання прийнятого рішення.



Переглядів: 3561
Поширень: 0