Дах протікає, палати не опалюються, інструменти стерилізують у каструльках - це медична реформа у селі Носківці на Вінниччині.

Там два роки тому закрили сільську лікарню і створили "сучасну" амбулаторію. Міряють зріст тут звичайною лінійкою, тиск - іржавим тонометром. А про кардіограму навіть не мріють. Діагнози "на око" лікар носківської амбулаторії мусить ставити не лише серцеві.

Лікувати лікар змушений сидячи за поламаним столом, а рухатися мусить обережно, щоб не провалитися, йдеться у сюжеті ТСН. До всього іншого через оголені дроти можна вбитися струмом.

"Тут дроти горіли, а коробка не закрита", - розповідає лікар. У приміщеннях прогнила стеля, обвалилась штукатурка видно дірки. Дах протікає. Із медичного обладнаня в амбулаторії є лише прилади для інгаляції сімдесятих років та раритетне гінекологічне крісло. Інструменти такого ж віку і без стерилізатора.

Лікар амбулаторії с. Носківці Сергій Хитрий скаржиться: "Я заборонив оглядати жінок, тому-що нема де стерилізувати інструментарій. Він фактично лежить для комісії". Решту інструментів стерилізують по-дідівськи. Пробірки для збору крові кип\'ятять у каструлі. Приміщення не опалюється, а про дотримання санітарних умов навіть не йдеться. В будівлі затхлий запах і літають мухи.

Білизну, як і все інше начиння перевезли зі старої лікарні, яку в рамках медичної реформи закрили і створили "сучасну" амбулаторію. Будівлю навіть потинькували, і виділили кошти на унітаз, проте на цьому реформа і закінчилась.

Юрій Твердохліб голова Жмеринської РДА розповідає: "Гроші у нас є зробити, але у нас є плановість робіт. Коли підійде черга, буде зроблений ремонт в Носківцях". 

Після того як лікар наважився розповісти правду журналістам йому  пригрозили звільненням. Подробиці у відеосюжеті.



Переглядів: 5150
Поширень: 0