Нещодавно завершився проект «Формування енергоефективної громади на прикладі досвіду с. Северинівка Жмеринського району Вінницької області», що здійснювася ПАРР за підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Мета проекту - передача досвіду пілотної громади с.Северинівка шляхом виготовлення кейсу – історія успіху; відеофільму та електронного каталогу за кращими практиками Енергоефективності в с.Северинівка, проведення одноденних семінарів на основі наявного Навчально-демонстраційного Центру Енергоефективності в сільських територіях.

За період реалізації проекту освітні семінари відвідало понад 150 учасників із різних областей України. Під час заходів присутні мали змогу не лише ознайомитись із впровадженими енергоефективними технологіями, а й отримали цінну інформацію стосовно організації подібних проектів у своїх громадах та поради з чого краще починати роботу.

Учасникам було продемонстровано енергоощадні об’єкти:
- Центр енергоефективності;
- сільська рада (піролізний котел);
- дитячий садок (піролізний котел);
- паливний двір (біодизельна установка, щиподробильна машина);
- вітроводопідйомна установка.
- лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини (тепловий насос із горизонтальним зовнішнім теплообмінником і системою теплої підлоги всередині);
- комунальний спортивний комплекс (піролізний котел, вітрогенератор, вакуумний сонячний колектор)».

«Під час проведення семінарів ми намагались донести не тільки історії успіху, а й поділитись історіями невдач, котрі нас спіткали. Показували реальну картину: що працює, що ні, що рентабельне в наших умовах і чого не варто встановлювати», - зазначив виконавчий директор ПАРР Олег Левченко.

Під час оеалізації проектів довелось багато чому вчитись самостійно. Як виявилось, знайти фінансування на реалізацію проекту, отримати всі необхідні дозволи, відшукати та придбати обладнання, встановити його – це ще не всі труднощі. Потрібно, щоб хтось постійно наглядав за справністю роботи нового устаткування. Відповідальність за підтримку належного функціонування нових установок була покладена на комунальне підприємство «Северин». Таким чином це питання теж було вирішене.

«Три роки тому обігрівали сільраду газом і витрачали 17 тисяч гривень за опалювальний сезон, тепер із подорожчанням газу довелось би платити рази в чотири більше. Натомість палим деревними відходами, всіляким «тинням», яке нічого не коштує – чистимо дерева, вирізаємо кущі в лісосмугах, усе це перероблюється на тріску і спалюється в котлі. Котел вітчизняний, житомирського виробництва, називається «утилізаторна піч», три роки тому коштував 18 тисяч гривень, тобто відшкодував затрати трохи більше за рік. Наразі такі котли коштують до 40 тисяч гривень – подорожчали, але ж і газ подорожчав…», - розповідає голова сільської ради Олександр Христюк.

«Є декілька переконань на шляху впровадження енергоефективних технологій: одне що це дорого, друге, що це далеке майбутнє, і нас воно не стосується, і третє, що цим нікому займатись, - зазначив Олег Левченко, - ми подолали ці стереотипи і це неодноразово показано на пркладі однієї громади с. Северинівка.»

«Енергоефективне село» - перший український проект, який покликаний вирішувати енергетичні проблеми в сільській місцевості. Проект було успішно запроваджено і реалізовано. Сьогодні Северинівка – одне з кращих сіл району. Після реалізації запланованих змін Северинівка може стати моделлю з впровадження енергоефективних технологій у сільській місцевості та таким чином посприяти вирішенню проблеми розвитку села по всій країні.

Детально про програму “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду «Відродження».

http://www.irf.ua



Переглядів: 3987
Поширень: 0