Організатори «Русалки Дністрової» сучасного формату вирішили розширити рамки літературного заходу та запросили до участі й представників сусідньої Молдови. Як зазначив віце-примарБельц (українець за походженням) Олександр Усатий, подібні заходи об’єднують людей, територіально розділених річкою Дністер і підтримують талановитих українців, що нині проживають у Молдові:

- 24% населення міста Бельц - етнічні українці, а тому для нас «Русалка Дністрова» - дуже цікавий проект. Участь в ньому сприятиме зміцненню та розвитку культурних традицій наших країв та дружніх відносин., - зазначив заступник примаряБельц. – А ще планується плідна співпраця з Благодійним фондом «Батьківська земля», який взяв на себе зобов’язання фінансування стипендій для українських літераторів, які навчатимуться в університетах Молдови. Це, на мою думку, тільки позитивно впливатиме на розвиток культурних відносин між нашими країнами.

Якщо 7 вересня - перший день свята - можна було назвати дружньо-ознайомлювальним, то субота, 8 вересня, стала днем офіційних міжнародних зустрічей з підписанням меморандумів про співпрацю.

Офіційна частина літературного свята проходила в актовому залі райдержадміністрації. Про свято, його історію, ідею створення та головні завдання розповідали голова РДА Михайло Вдовцов, голова спілки письменників України Віктор Баранов, голова Вінницької спілки письменників Михайло Каменюк, депутат Вінницької облради Олексій Гаврилов, громадський діяч Оксана Калетник, представники благодійного фонду «Батьківська земля».

Оксана Калетник щиро дякувала виступаючим за теплі слова. Для неї це не перший захід на терені Вінниччині, якому надається відчутна фінансова підтримка. Перетворення рідного краю на центр туризму та залучення інвестицій - основна ідея її передвиборчої кампанії, адже пані Оксана є кандидатом у депутати Верховної ради по нашому 16 округу.

- Мені доводиться багато їздити Вінниччиною, я відвідую підприємства, установи, організації. Нещодавно ми завітали у декілька шкіл Могилів-Подільського району і в процесі розмови з педагогами я поцікавилась у бібліотекарів, як часто їх відвідують школярі. І ви знаєте, записи у бібліотечних формулярах датовані ще 2001 роком! Тобто вже більше 10 років школярі не ходять у сільські бібліотеки і не беруть книжок! Ситуацію треба негайно виправляти! Ми вже поповнили книжковий фонд 6 бібліотек книгами про історію України, культуру і традиції нашого краю. А створення альманаху «Русалка Дністрова» є чудовою нагодою для зацікавлення молоді власним минулим. Книжку плануємо видавати ілюстровану та цікаву, щоб не нагадувала науковий журнал із сухим викладом матеріалу.

Оксана Калетник визначила 3 головні ідеї «Русалки Дністрової». Перше – видавництво альманаху, який буде поділено на теми: історія, краєзнавство, література. В ньому друкуватимуться як відомі автори із науковими роботами, так і новачки, які матимуть змогу представити власні проекти - історичні, краєзнавчі, літературні. Другим є запровадження премії в номінаціях «Книга про історію Наддністрянщині» та «Проекти з вивчення рідного краю», яка присуджуватиметься талановитим історикам та краєзнавцям. І третя ідея – ознайомлення міжнародної спільноти з нашим краєм. Дружні зв’язки з сусідньою Молдовою - тільки початок, в подальшому планується розширити коло іноземних друзів.

Також кандидат у народні депутати Оксана Калетник зауважила, що прагне аби свято не перетворилося на одноденний захід: «зустрілись, поговорили та й забули». Її зусилля направлятимуться на його постійну прописку на Могилів-Подільщині, адже наше місто колись вважалося важливим та серйозним культурно-мистецьким центром України. «Русалка Дністрова» має повернути Могилеву-Подільському цей статус.

Після офіційної церемонії підписання угод про співпрацю на її учасників чекала велика концертна програма за участю обласних та місцевих виконавців та художніх колективів.

Довідка:

«Русалка Дністрова» - перший західно-український альманах, виданий у Будимі (Будапешт) в 1837 році членами літературного гуртка "Руська трійця" Маркіяном Шашкевичем, Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем. "Русалка Дністровая" вийшла замість впорядкованої у 1834 році, але забороненої віденською цензурою (на підставі думки церковноївлади у Львові) збірки "Зоря". Книга та її видавці зазнали переслідувань місцевих церковних і світських властей. Із 1000 надрукованих її примірників , 800 конфіскувала львівсь каполіція, а решта розійшлася між людьми. В "Русалці Дністровій" друкувалися матеріали з історії України, які відображають національно-визвольні прагнення українського народу, твори відродженої літератури, мовознавчі, історичні та етнографічні праці діячів.

Альманаху"Русалка Дністрова" належить вагома роль в історії культурного відродження українських земель. Вона підтвердила, що народна пісня, легенда і звичаї становлять першоджерело національного самопізнання.



Переглядів: 5518
Поширень: 0