Як повідомив А. Бондар, головним завданням обласного управління є створення та відновлення лісових культур. Він зазначив, що площа земель лісового фонду області становить 366 тис. га.

Головною лісоутворюючою породою області є дуб звичайний, насадження якого займають площу 157,7 тис. га. На сьогоднішній день в держлісфонді створено 1033 га лісових культур, а захисних насаджень – 261 га. Сіянців вирощено 16 млн. штук, при потребі 12 млн.

За словами А. Бондаря, на ведення та розвиток лісового господарства області підприємствами спрямовано 58 млн. грн. З них 52 млн. грн. (90%) – власні кошти та лише 6 млн. грн. (10%) – надходження з державного бюджету. Так, власні кошти - це фінансові надходження від використання деревини, її експорту, мисливства, рибальства, бджільництва, а також робота екологічно-просвітницьких центрів.

Також він зазначив, що з фонду охорони навколишнього природного середовища отримано 800 тис. грн., які направлані на придбання техніки, а саме тракторів – 600 тис. грн. та на утримання зубрів як червонокнижних тварин – 200 тис. грн..

А.Бондар звернув увагу на те, що близько 65% лісів в області займають рукотворні діброви.

На сьогоднішній день лісистість складає 13,8%, при оптимальній потребі 15%. Для досягнення оптимальної лісистості в області необхідно створити не менше як 32,5 тис. га нових лісів. В 14 районах Вінниччини лісистість складає від 4,8% (Козятинський) до 14,5% (Могилів-Подільський). Приємною зазначити той факт, що на Вінниччині площа лісів постійно зростає. За останні роки обсяги лісорозведення збільшено майже у 3 рази. За 2006-2011 р.р. прийнято під заліснення 5457 га, з яких заліснено 5287 га.

Головними пріоритетами лісівників є створення електронного обліку деревини, підведення доріг, вміння перспективно працювати із деревиною та чітко вирішувати питання щодо реалізації.

На Вінниччині основним продуктом експортування є дуб та ясен, а найбільш потужною є реалізація граба – 60%.

Як повідомив А. Бондар, в області активно створюються і діють екологічно-просвітницькі центри. Завданнями і цілями цих центрів є залучення студентських та учнівських колективів до вивчення методів ведення лісового господарства та виховання шанобливого відношення до живої природи. Так, на Вінниччині вже створено 21 шкільне лісництво, в складі яких числяться 850 учнів. За словами А. Бондаря, всі ці заходи спрямовані на залучення широких верств населення до вирощування і догляду за насадженнями, висвітлення проблем лісового господарства та покращення спільними зусиллями лісистості області.



Переглядів: 4537
Поширень: 0