21 жовтня 2012 р. у Городищенській сільській бібліотеці Літинського району відбулася урочиста церемонія з нагоди відкриття пункту публічного доступу до інтернету та початку надання нових послуг. Це стало приємним подарунком сільській громаді, адже в цей день відзначалося і свято села. Відтепер мешканці с. Городище зможуть безкоштовно пройти курси комп’ютерної грамотності, надсилати і отримувати електронну пошту, слухати музику, дивитися фільми, обмінюватися фотографіями, спілкуватися у програмі «Скайп», скористатися веб-ресурсами для пошуку роботи чи потрібних послуг, покупки товарів, організації поїздок, доступу до інформації органів влади і соціальних служб тощо.

Діти освоюють теоретичні комп\'ютерні знання

У ході урочистостей було презентовано, як телефонувати рідним та близьким за допомогою «Скайпу» в інші міста та за кордон, надсилати повідомлення електронною поштою, шукати друзів та однокласників через соціальні мережі.

Городищенська сільська бібліотека – одна з 85 бібліотек Вінницької області, які отримали комплект комп’ютерного обладнання і підключилися до всесвітньої мережі в результаті перемоги у конкурсі програми «Бібліоміст». Вона приєдналася до понад тисячі сучасних бібліотек України, які вже надають послуги і реалізовують проекти розвитку місцевих громад на основі інформаційних технологій. Однією з умов конкурсу було зобов\'язання з боку місцевої влади взяти на себе витрати на інтернет-підключення та ремонт приміщень бібліотек.

Під час заходів відбулися виступи сільського голови с. Городище Мудріцької С. В., директора Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва Морозової Н. І., директора Літинської районної бібліотеки Іщук Л. С. та регіонального представника програми «Бібліоміст» Бондар О. Сільський голова Світлана Мудріцька, зокрема, зауважила: «Модернізована бібліотека сприятиме культурному та соціально-економічному розвитку територіальної громади. Сучасна бібліотека є необхідною для надання громадам інноваційних послуг».

Молодь підготувала та представила громаді гумористичну сценку, присвячену новим послугам сільської бібліотеки, заохочуючи відвідувати новий пункт публічного доступу до Інтернет.

Історії про те, як модернізовані бібліотеки змінюють життя окремих людей та цілих громад, можна знайти на веб-сайті програми «Бібліоміст» .

Довідка:

«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми, корпорація Microsoft безкоштовно передасть публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США. Наразі за програмою «Бібліоміст» модернізовано понад 1 000 публічних бібліотек. До кінця 2012 року їхня кількість зросте до 1 630. Кожна централізована бібліотечна система отримала до 15 комп’ютерів з веб-камерами і навушниками для аудіо- та відеозв’язку, а також до чотирьох комплектів принтерів, сканерів і роутерів. Бібліотекарі пройшли спеціалізоване навчання і можуть надавати фахові консультації відвідувачам.



Переглядів: 3575
Поширень: 0