Захід організовано за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України, Національного проекту «Нове життя» - нова якість охорони материнства та дитинства», україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» та за фінансової підтримки Фонду економічних реформ і україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини». Протягом тижня більше 60 лікарів вивчатимуть найкращі світові практики з ведення клінічних станів, небезпечних для життя матерів і немовлят.

У відкритті семінару взяли участь Олена Осінкіна, радник Адміністрації Президента України, координатор реалізації Національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства», Єлизавета Шунько, головний неонатолог МОЗ України, Тетяна Знаменська, президент Всеукраїнської громадської організації "Асоціація неонатологів України", Наталія Рябцева, керівник офісу з впровадження україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини», Василь Паненко, заступник начальника управління охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА.

Звертаючись до учасників семінару, Олена Осінкіна підкреслила, що головною метою реалізації Національного проекту «Нове життя» є досягнення Цілей розвитку Тисячоліття щодо поліпшення здоров’я матерів та зменшення дитячої смертності.Проект передбачає створення у країні мережі з 27 перинатальних центрів.

Зміст семінару базується на навчальних матеріалах, розроблених в межах україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» (Програма). Команда тренерів семінару складається з національних експертів-співавторів тренінгових модулів, присвячених таким актуальним темам, як багатоплодова вагітність, вагітність і пологи після кесаревого розтину, транспортування та дихальна підтримка новонароджених. Лікарі 4-х партнерських регіонів Програми (АР Крим, Івано-Франківської, Вінницької та Волинської областей) вже брали участь у подібних тренінгах.

Наталія Рябцева розповіла про те, що Програма вже закуповує обладнання для перших в Україні навчальних симуляційних лабораторій, які будуть створені на базі перинатальних центрів в партнерських регіонах Програми. Для симуляційних лабораторій Програма також проведе підготовку викладачів.

Довідка:

Україно-швейцарська програма «Здоров’я матері та дитини» впроваджується за підтримки Швейцарської конфедерації Швейцарським інститутом охорони здоров‘я та тропічної медицини спільно з Міністерством охорони здоров’я України. Діяльність Програми ґрунтується на міжнародному підході «безпечна вагітність та пологи» і спрямована на покращання якості та децентралізацію надання перинатальної допомоги, впровадження сучасних підходів до надання послуг і організації системи охорони здоров’я, удосконалення управлінського потенціалу, використання інформаційно-комунікаційних технологій. Програма працює у Вінницькій, Волинській та Івано-Франківській областях, а також в АР Крим. Детальніше про Програму читайте на сайті: www.mch.org.ua

Національний проект «Нове життя — нова якість охорони материнства і дитинства» - це один із національних пріоритетів, визначених на засіданні Комітету з економічних реформ у 2010 році під головуванням Президента України. Отже, охорона материнства і дитинства, турбота про майбутнє покоління піднесені до розряду національних пріоритетів, таких як енергетична безпека та інші системи незалежності держави. Цей проект спрямований на реалізацію цілей розвитку тисячоліття ООН, таких, як зниження за період з 1990 по 2015 р. на ⅔ смертності дітей віком до 5 років, на ¾ — материнської смертності, а також забезпечення до 2015 р. широкого доступу до отримання допомоги у сфері репродуктивного здоров’я.

Національний Проект «Нове життя» передбачає не лише відкриття 30 регіональних перинатальних центрів ІІІ рівня, а й створення цілісної системи перинатальної допомоги нового рівня. На разі такі центри вже працюють у Кіровоградській, Донецькій, Харківській, Дніпропетровській, Житомирській областях та м. Києві, до кінця нинішнього року планується профінансувати ще 9.



Переглядів: 3524
Поширень: 0