Першого дня перебування у польському місті-побратимі вінничани взяли участь у конференції на тему «Співпраця між територіальними одиницями Сьвєнтокшиського воєводства та Вінницької області». Учасники заходу розглянули два питання:

  • «Співпраця між Вінниччиною та Сьвєнтокшиськом: сучасність, шанси і загрози»;
  • «Польсько-українська міжрегіональна співпраця».

Розпочалася конференція презентацією досягнень співпраці між Сьвєнтокшиським воєводством та Вінницькою областю. Її представили голова постійної комісії Вінницької обласної Ради з питань євроінтеграції, міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Олексій Гаврилов та заступник директора департаменту промоції, освіти, культури, спорту і туризму Маршалківської управи Сьвєнтокшиського воєводства Ева Капель-Шньовська.

Далі розпочалися доповіді на основну тему конференції.

Про 10-літні побратимські відносини Сташівського повіту з Вінниччиною доповів староста повіту Анджей Крузель. Про те, якими результатами ознаменоване партнерство гміни Бодзентин і Вінниччини розповів бурмістр Бодзентина Марек Крак.

Усі спікери одностайно зауважили, що результати багаторічного співробітництва Вінниччини та Сьвєнтокшиська доводять те, що така співпраця має продовжуватися і надалі – принаймні, наступні 50 років.

Питання польсько-української міжрегіональної співпраці аналізували переважно фахівці-дипломати. Зокрема, Перші секретарі Посольства України в Польщі Олександр Борисенко та Остап Лук’янчук, начальник відділу транскордонної співпраці Департаменту Європейського Союзу Барбара Скульська.

Відповідно до програми перебування, наступного дня відбувся навчальний семінар для представників органів місцевого самоврядування Вінничини на тему "Розробки стратегії розвитку регіону на прикладі стратегії розвитку Сьвєнтокшиського воєводства". Навчання проводили представники різних департаментів Маршалківської управи та скарбник воєводства Марія Фідзінська. Найбільшу зацікавленість в українських самоврядців викликали питання фінансування проектів та отримання коштів з Євросоюзу.

Також в рамках програми відбулося знайомство делегації з гміною Моравіца. Вуйт гміни Мар’ян Бурас розповів про нелегкі шляхи розвитку гміни та показав вінничанам найбільші об’єкти інвестиційних проектів, які реалізовані за спільні кошти гміни та Євросоюзу – пожежну частину, критий плавальний басейн та сучасний спортивний комплекс.

Поїздку до Кельце Сьвєнтокшиського воєводства організувала обласна Рада спільно з Центром перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій Вінницької області. Очолив делегацію начальник відділу організаційного забезпечення діяльності Ради та зв’язків з органами місцевого самоврядування Олег Романець.



Переглядів: 4493
Поширень: 0