Основною причиною зібрання став обмін набутим досвідом після робочої поїздки фахівців Вінниччини до Волинської області. Там наші спеціалісти відвідали два райони та ознайомилися з роботою котелень на альтернативних джерелах теплоенергії. Слід відмітити, що Волинь майже повністю відмовилась від використання газу.

Засідання

Заслухавши пропозиції членів робочої групи щодо застосування набутого досвіду Іван Мовчан зазначив, що з урахуванням практичних напрацювань Волинської області потрібно відпрацювати чітку «покрокову» програму з використанням і врахуванням усіх як природних, так і технічних можливостей нашої області. За його словами, ця програма повинна враховувати і площі, що використовуватимуться для заліснення, і склади для сушки та збереження деревини, а найголовніше - забезпечити споживача альтернативних видів палива. Тому, відмітив Іван Мовчан, перш за все необхідно здійснити відповідну модернізацію котелень.

У зв‘язку з тим, що усі котельні області одночасно неможливо перевести на альтернативні види палива, тому членами робочої групи було прийнято рішення визначити як пілотні три райони області, а саме: Вінницький, Калинівський та Тиврівський, де сконцентрована найбільша кількість газових котлів у соціальних закладах, і переобладнати їх для альтернативних видів палива. Це буде перший етап реалізації програми по енергозбереженню.

На модернізацію котелень та створення бази по виробництву біологічного палива заплановано передбачити біля 10 млн.грн. з обласного бюджету. За підрахунками експертів, впровадження першого етапу програми зекономить біля 13,8 млн.грн.

Підводячи підсумки засідання, Іван Мовчан дав доручення розробити бізнес – план, де детально розрахувати і передбачити усі можливі витрати, аби перевести на альтернативні види палива котли у трьох вищезазначених районах. Це дасть можливість з акумулювати значні кошти на території області і спрямувати їх на вирішення важливих соціальних питань.



Переглядів: 3866
Поширень: 0