Державна екологічна інспекція у Вінницькій області нагадує, що забороняється полювати з документами, строк дії яких закінчується, а також без відстрілочних карток і контрольних карток обліку добутої дичини та порушень правил полювання. Ліцензії на ссавців кабана для індивідуального чи облавного полювання можна придбати у користувачів мисливських угідь. Більше корисної інформації для здійснення законного полювання можна знайти у ст.20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», яка регламентує заборони щодо здійснення полювання.

полювання з мисливськими собаками

Як проходить сезон полювання на місцях, розповів  заступник начальника відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду, рослинного та тваринного світу Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Олександр Мельник.

«На Вінниччині загалом є 49 користувачів мисливських угідь, – розповів він. – Вони і встановлюють місця полювання у закріплених за ними угіддях. Основним користувачем є Вінницька обласна та районні організації Українського товариства мисливців та рибалок. Вони займають близько 80 % території від загальної площі мисливських угідь усієї області. На цей час триває полювання на хутрових звірів: зокрема на зайця-русака, лисицю. Строки полювання встановлено у два періоди:

I період

  • на пернату дичину, - з 11 серпня 2012 року - по 25 листопада 2012 року включно;
  • на зайця-русака та лисицю звичайну, - з 3 листопада 2012 року - по 30 грудня 2012 включно;

II період

  • на зайця-русака, - продовжено до 19 січня 2013 року включно;
  • лисицю звичайну, - продовжено до 24 лютого 2013 року включно;

Встановлено також, що днями полювання є: на зайця-русака - субота; на лисицю звичайну - при організованих групах мисливців під контролем єгеря - неділя;

відстріл зайця

Денна норма відстрілу зайця-русака одним мисливцем - один заєць. Норми відстрілу лисиці звичайної - не лімітовані. Полювання на зайця-русака проводиться за відстрільними картками користувача мисливських угідь і тільки в польових і лугових угіддях. Добування лисиці звичайної дозволяється здійснювати за наявності в мисливця ліцензії або відстрільної картки на добування інших мисливських тварин. Вартість відстрільних карток встановлює користувач мисливських угідь.»

відстріл лисиці

З метою забезпечення зони спокою для тварин користувачами мисливських угідь відведено 20% території під відтворюючі ділянки, на яких полювання заборонено. Також полювання заборонено на відстані ближче 200 метрів від будівель населеного пункту, де можливе перебування людей. З метою запобігання нещасних випадків в зв`язку з обмеженою видимістю забороняється полювання в польових угіддях з незібраними посівами кукурудзи.

полювання

Під час полювання мисливець повинен мати при собі такі документи:

  1. Державне посвідчення мисливця.
  2. Щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушення правил полювання з відміткою про сплату державного мита.
  3. Відстрільна картка.
  4. За наявності мисливської собаки паспорт на мисливську собаку.
  5. Членський квиток УТМР та вкладника про сплату членських внесків за 2012 рік.

За відсутність відмітки у відстрільній чи контрольній картці про проведення полювання у зазначений день чи добуту дичину особисту відповідальність несе мисливець. Перед початком полювання усі мисливці повинні пройти інструктаж з техніки безпеки при поводженні зі зброєю та здійснення полювань.

«Жодне порушення закону не пройде повз нашу увагу, – пообіцяв природозахисник. – На цей час працівниками ДЕІ у Вінницькій області виявлено близько 20 порушень правил полювання. Першого ж дня відкриття сезону полювання на хутрових тварин у смт. Тиврів стався прикрий випадок порушення. Мисливець-аматор відмовився надати відповідні документи для складання адмінпротоколу на місці де сталося порушення. Згідно чинного законодавства громадянин персонально був викликаний до ДЕІ у Вінницькій області для складання адмінпротоколу та притягнений до відповідальності. На даний час він оскаржує всі правоохоронні дії ДЕІ у Вінницькій області здійснені проти нього. Разом із тим хочу закликати мисливців, щоб вони активніше боролися з браконьєрами, які вночі на скутерах, мотоциклах, автомобілях проводять незаконні полювання, використовуючи освітлювальні прилади. Подібне порушення полювання сталося на території с. Шура-Копіївська Тульчинського району. ДЕІ у Вінницькій області спільно з працівниками Тульчинського лісомисливського господарства затримали бригаду з 10 чоловік, яка здійснила незаконний відстріл козулі Європейської в межах даного населеного пункту. Громадяни були доставлені до Тульчинського райвідділу міліції, де були складені відповідні адмінпротоколи та сплачено збитки за незаконне добування, а саме штраф розміром 10200 грн. у державний бюджет. По даному випадку ведеться слідство. То ж не варто випробовувати долю».

Відповідно до статті 43 Закону України "Про мисливське господарство та полювання" ( 1478-14 ) та з метою посилення боротьби з браконьєрством, збереження державного мисливського фонду було затверджено Такси для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України), що додаються:

№ з/п
Вид збитку
Розмір стягнення, гривень
1.
Незаконне добування або знищення
 
 
ЗВІРІ
Лось
Олень благородний
Олень плямистий
Лань
Кабан
Муфлон
Козуля
Бобер
Бабак
Куниця лісова і кам’яна
Норка американська
Ондатра
Нутрія вільна
Заєць-русак
Тхір лісовий
Дикий кролик
Білка
 
ПТАХИ
Лебідь шипун і кликун
Галагаз
Гуси
Фазан
Сіра куріпка
Кеклик
Качка
Лиска
Голуби
Кулики
Перепілка
Інші мисливські птахи
За одну особину
 
 
 
20000
15000
10000
10000
10000
8000
8000
2600
1500
1500
1500
1000
1000
500
500
500
100
 
 
1000
500
500
500
500
500
250
250
250
250
250
250
2.
Знищення (розорення) гнізда, нори, інших жител тварин, бобрової загати
За таксою на відповідний вид тварин, збільшений у два рази
3.
Знищення ембріонів мисливських звірів
50% від такси на відповідний вид звіря (за кожен ембріон)
4.
Вилучення яєць із гнізда
20% від такси на відповідний вид птаха (за кожне яйце)
5.
Знищення або пошкодження біотехнічних споруд (штучних гніздівель, солонців, годівниць, аншлагів та інше)
За фактичною вартістю, збільшеною в три рази



Переглядів: 17296
Поширень: 0